Konferencia Budapesten

A BME kutatóegyetemi pályán

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés területén megmutatkozó hazai és nemzetközi beágyazottságát járja körül az Útközben - a BME kutatóegyetemi pályán című keddi, budapesti tanácskozás.

2011.06.19 09:18MTI

A felsőoktatási intézmény által az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a konferencián Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A kiemelkedő tudósok szerepe az egyetem tudományos teljesítményében címmel tart előadást, Dux Lászó felsőoktatási helyettes államtitkár pedig az egyetemek kutatói utánpótlás-nevelésben játszott szerepéről beszél.

Az öt kiemelt kutatási terület szekcióiban - például az energetikát és a közúti járműirányítást érintően - a legfrissebb kutatási eredményekről lesz szó. A délutáni programokon gyakorlati példákat ismerhetnek meg a résztvevők, például a távhőellátás árképzési kérdéseit, a Petőfi híd gépjárműforgalmának az egyik épület tetejéről történt monitorozását, de lesz szó a stresszről is.

A témák között szerepel az az új, közös érdekeltségen alapuló kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködési forma, amelyet a BME ajánl a kis- és középvállalkozásoknak. A konstrukció lényege, hogy az egyetem a partner vállalkozás által igényelt szolgáltatást részben saját költségére és kockázatára nyújtja, annak fejében, hogy a vállalkozással kötött megállapodás szerint később részesedik a létrehozott kutatási eredmény, innováció piaci bevezetéséből származó többletjövedelemből. Ez a módszer elérhetővé teszi az egyetem kutatási kapacitását azoknak a vállalkozásoknak a számára is, amelyeknek nincs elegendő tőkéjük a fejlesztések szükséges mértékű finanszírozására.

A rendezvény keretében az érdekelt szervezetek és vállalkozások fejtik ki véleményüket a tervezett programról - olvasható a tájékoztatóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.