Két évig alkudoztak

Francia hadihajókat rendelt Oroszország

Két Mistral típusú francia hadihajó Oroszországnak történő szállításáról írtak alá megállapodást pénteken Szentpéterváron a francia gyártó és az orosz beszerző vállalat képviselői.

2011.06.17 19:19MTI

A ügyletről két év előkészület és alkudozás után május végén állapodott meg Nicolas Sarkozy francia államfő és Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki jelen volt az aláírásnál is.
   
Az üzlet értéke 1,12 milliárd euró, amiből 980 millió euró a két hajó értéke, a maradék összeg pedig a legénység kiképzésének, a dokumentáció adaptálásának és a hajókon alkalmazott technológiák licencének a díja.

Az ügyletet lebonyolító cégek megállapodtak arról, hogy további két Mistralt építhetnek oroszországi hajógyárakban rögzített áron, ha a döntés a beszerzésről még az idén megszületik. Az első két Mistralt Franciaországban építik meg.
   
A több mint 20 ezer tonna vízkiszorítású, 210 méter hosszú Mistralok több célra is használhatók. Az orosz hadiflottánál elsődleges feladatuk flottaegységek irányítása lesz az Északi és a Csendes-óceáni Flotta kötelékében. Ehhez a SENIT 9 nevű fejlett kommunikációs rendszert használják.

Szakemberek szerint Moszkva számára az üzlet legvonzóbb eleme, hogy hozzájut a rendszerhez, amely lehetővé teszi a kapcsolattartást a Mistral, más hajók, repülőgépek és szárazföldi erők között.
   
A hadihajók további feladata lehet csapásmérő és tengeralattjárók ellen bevethető helikopterek célba juttatása. A Mistralok tizenhat helikoptert képesek szállítani, az indító- és fogadófedélzeten hatnak van hely.
   
A harmadik feladat, amire a hajókat szánják, tengerészgyalogság célba juttatása - a Mistralok 450 deszantost tudnak szállítani, továbbá négy könnyű partra szállító hajót és 2 légpárnás járművet.
   
Ez az első alkalom, hogy egy NATO-ország szállít hajót az orosz hadiflottának. A szerződés bírálatot váltott ki Washington és a szintén NATO-tag balti államok részéről, de Grúzia is támadta a megállapodást.
   
Nicolas Sarkozy a kritikákra reagálva közölte: "Szeretném újra elmondani, hogy meggyőződésem és Franciaország meggyőződése szerint is a hidegháború véget ért, a berlini fal leomlott, Oroszországra baráti országként kell tekinteni, s vele együtt kell egy széles jóléti és biztonsági övezet létrehozásán gondolkodnunk".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.