A kormányerők még tartják magukat

Nyomulnak Tripoli felé a líbiai felkelők

Több fronton is folytatódtak a harcok szerdán Líbiában a felkelők és a Moammer Kadhafihoz hű erők között.

2011.06.15 18:40MTI

A felkelőknek sikerült elfoglalniuk Kiklát, tovább nyomulva a főváros felé. Stratégiailag fontos eredményt értek el a felkelők Kikla elfoglalásával: a Tripolitól 150 kilométerre délnyugatra fekvő helységgel szinte az egész - a fővárosig húzódó - Nafúsza-hegyvidéket ellenőrzésük alá vonták.
   
Kadhafi csapatai azonban még nem adták fel: nehéztüzérségük ismételten lövi a felkelők állásait.
   
Hasonló a helyzet a tunéziai határ közelében. Az ellenzéki honlapok arról adnak hírt, hogy a kormányerők rakétákkal lövik Nálút határ menti várost, sőt, a tüzérségi lövedékek Tunéziába is becsapódtak, bár ott csak lakatlan területet értek.
   
Kadhafi híveinek sikerült megállítaniuk a felkelőket Zlitennél. A Miszrátától 50 kilométerre fekvő városban nyomasztónak tűnik a kormányerők fölénye.
   
"Szükségünk van a NATO támogatására" - szögezte le a felkelők miszrátai tanácsának elnöke a brit Guardian napilapnak adott szerdai interjúban. "Meglepett bennünket, hogy a NATO elhalasztotta a (Kadhafi csapatok) Grad rakétavetőinek a bombázását". A felmentő akció késlekedése a felkelők végét is jelentheti, Kadhafi fiának csapatai ugyanis kihasználhatják fölényüket.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.