Gépei nem vesznek részt légicsapásokban

Líbia: Norvégia augusztus 1-jétől kiszáll

A skandináv ország védelmi minisztériuma bejelentette: Norvégia augusztus 1-jén befejezi a líbiai rezsim elleni NATO-légicsapásokban való részvételét.

2011.06.10 19:01MTI

A tárca egyben jelezte, hogy az első lépcsőben hat F-16-os vadászgépe közül kettőt kivon a kötelékből, és néggyel folytatja a líbiai kormányerők elleni támadásait augusztusig.
   
A norvég vadászbombázók március 31. óta a NATO-csapásmérések mintegy tíz százalékát hajtották végre.
   
Grete Faremo védelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy a szövetségesek megértik Oslo döntését. A tárcavezető utalt arra, hogy a norvég légierő kicsi, nincs felkészülve arra, hogy hosszan tartó missziókban vegyen részt.
   
Norvégia azon nyolc NATO-tagállamok egyike, amelyek részt vesznek a bombázásokban. Oslo május 9-én jelezte: alacsonyabb szintre csökkenti részvételét a légi hadjáratban, ha az június 24. után is folytatódik.
   
Az oslói döntést a NATO tudomásul vette. Oana Lungescu, a szövetség egyik szóvivője kijelentette: tiszteletben tartják a norvég döntést. Norvégia nagyon is számottevő szerepet vállalt - fűzte hozzá Lungescu. A NATO egyik illetékese közölte: Norvégia időben jelezte szándékát, így a szövetség stratégáinak elegendő idejük van arra, hogy felkészüljenek a norvég gépek pótlására.
   
A NATO június 1-jén döntött arról, hogy szeptember végéig folytatja a hadműveletet, amelyben a szövetség tagállamainak a fele egyáltalán nem vesz részt. Egyes NATO-országok - mint Spanyolország és Hollandia - pedig csak korlátozott mértékben járulnak hozzá a művelethez. Szerepük a líbiai légtérzár betartásának felügyeletében merül ki.
   
Hollandia a norvég közléssel egy időben jelentette be, hogy ezt a tevékenységét három hónappal meghosszabbítja, de attól továbbra is elzárkózik, hogy a bombázásokban részt vegyen. Mark Rutte kormányfő hágai sajtóértekezletén leszögezte: a holland szerepvállalás az eddigi szinten marad.

"Nem teszünk semmivel sem többet, sem kevesebbet, nem fogunk bombázni" - fogalmazott a holland miniszterelnök, burkoltan célozva arra, hogy a hágai döntés hátterében a líbiai civil lakosság biztonságával kapcsolatos aggodalom áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.