A képviselőket Pekingbe várják

Szívesen látja vendégül Kína a líbiai ellenzéket

A külügyminisztérium illetékese bejelentette: Kína a közeli jövőben szívesen fogadja a líbiai ellenzék, az Átmeneti Nemzeti Tanács (NTC) küldötteit.

2011.06.09 12:23MTI

"Készek vagyunk az NTC képviselőinek közeljövőbeli fogadására" - állapította meg Csen Hsziao-tung (Chen Xiaodong), a nyugat-ázsiai és észak-afrikai főosztály vezetője, de részleteket, illetve tervezett időpontot nem közölt.
   
Csen megerősítette: Kína a közelmúltban fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy meggyőzze a líbiai konfliktusban szembenálló feleket a párbeszéd révén történő politikai megoldás szükségességéről.
   
Kína először június másodikán, katari nagykövete útján Dohában lépett hivatalosan kapcsolatba Musztafa Abdel-Dzsalíllal, az NTC elnökével. Hétfőn pedig Kína egyiptomi nagykövetségének diplomatája utazott Bengáziba, az ellenzék központjába, ahol szintén találkozott Dzsalillal.
   
A kínai külügyminiszter, Jang Csie-cse (Yang Jiechi) szerdán fogadta líbiai kollégáját, Abdul Ati al-Obeidi külügyminisztert, aki a líbiai kormány különmegbízottjaként tárgyalt Pekingben.
   
Jang azonnali tűzszünetre szólított fel Líbiában és azt hangoztatta, hogy Kína ellenzi az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélküli cselekményeket, kiáll Líbia szuverenitásának tisztelete, függetlensége és területi integritása mellett.
   
Al-Obeidi kinyilvánította Líbia szándékát az Afrikai Unió útitervének elfogadására, valamint a tűzszünetre, s kifejezte reményét, hogy Kína szerepet játszhat a helyzet alakulásában.
   
A külügyi főosztályvezető tájékoztatóján kifejtette: Kína rendkívül aggódik a romló humanitárius helyzet miatt, s úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan.
   
Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszországgal, valamint Brazíliával, Németországgal és Indiával együtt tartózkodott a Líbia feletti légtérzárról rendelkező határozat szavazásakor, tehát nem élt vétójogával.

A kínai vezetés megnyilatkozásaiból ugyanakkor azóta többször is kiérződött, hogy Peking csalódott, mert szerinte a világszervezet nem a jelenleg folyó koalíciós hadműveletekre, a líbiai ellenzék katonai támogatására adott felhatalmazást.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.