Elavult és macerás

Sapkára cseréli a fekete barettet az amerikai hadsereg

Meleg, nem védi a szemet a naptól, és mindkét kézre valamint egy tükörre van szükség, hogy rendesen fel lehessen venni.

2011.06.15 15:38Konrád - ma.hu

Tízévnyi folyamatos panaszkodás után a US. Army lecseréli a fekete gyapjú barettet a kényelmesebb és praktikusabb napellenzős sapkára. „Ez a katonai megfelelője annak, mikor a munkahelyen megengedik a baseball sapka viselését” - mondta Pete Brooks ezredes, a dél-Karolinai Nemzeti Gárdától. A hadsereg államtitkárának, John McHugh parancsára a változástatás kedden lépett életbe a szolgálat 236. évfordulóján.

Az Egyesült Államok hadserege 10 évvel ezelőtt vezette be a fekete barettet, mint “az egység szimbólumát”. Mostantól azonban csak különleges események idején kell majd felvenni.

Természetesen az elit alakulatok továbbra is megkülönböztető színű barettjüket használják a mindennapokban. A Special Force katonái zöld, a Rangerek szürke, míg az ejtőernyősök gesztenyebarna barettjükről eddig is jól felismerhetőek voltak. Ezek az elit katonák egyébként is elutasították a fekete fejfedőt és megmaradtak a saját, már kiharcolt színeiknél.

A sapkacsere része a hadsereg megújuló egyenruha programjának, és sokan örömmel fogadták a döntést. A Facebookon legalább 3000-en lájkolták a változtatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.