Alabama kormányzója aláírta

Hamarosan életbe lép a legdurvább bevándorlási törvény az Egyesült Államokban

Az amerikai napilapok jelentették: aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb bevándorlási törvényét Robert Bentley, Alabama kormányzója.

2011.06.10 17:31MTI

A szeptember 1-jén életbe lépő jogszabály értelmében az alabamai állami iskolák kötelesek lesznek ellenőrizni, hogy a tanulóik törvényesen tartózkodnak-e az országban. Az eddig a jogvédő szervezetektől és az amerikai szövetségi kormánytól a legtöbb bírálatot kapott, hasonló arizonai törvény hatálya a tanintézményekre nem terjed ki.
   
Az arizonai törvényhez hasonlóan az alabamai is felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy előállítsa azokat a személyeket, akik a gyanúja szerint törvénytelenül lépték át az ország határát és nem tudják igazolni magukat. Az állam területén bűncselekménynek számít majd, ha valaki tudatosan hoz be vagy szállásol el illegális bevándorlókat.
   
Azok a cégek, amelyek szándékosan alkalmaznak ilyen személyeket, pénzbírsággal sújthatók, s a működési engedélyük felfüggeszthető vagy visszavonható. A munkáltatóknak az E-Verify adatbázisban ellenőrizniük kell alkalmazottjaik jogállását.
   
Az amerikai igazságügyi minisztérium korábban a bíróságon támadta meg az arizonai bevándorlási törvényt, a többi között azon az alapon, hogy a bevándorlásügy szabályozása a szövetségi kormány és nem a tagállamok hatáskörébe tartozik. A per idejére a törvény végrehajtását felfüggesztették. Arizona, Utah, Indiana és Georgia hasonló vonatkozó jogszabályai ellen jogvédő szervezetek indítottak pert.
   
A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanakkor nemrégiben úgy határozott, hogy Arizonában jogszerűen kötelezték a munkáltatókat az E-Verify rendszer használatára.
   
Alabamában a helyi törvényhozás mindkét háza nagy többséggel szavazta meg a bevándorlási törvényt. A tavalyi, "félidős" választások nyomán mindkét kamarában a republikánusok kerültek többségbe, amire 136 évig nem volt példa az államban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.