Halálra ítélték a teherautó-sofőrt

Kivégzik a pásztorgyilkost Belső Mongóliában

Bűnösnek találták és halálra ítélték azt a teherautó-sofőrt, aki májusban megölt egy mongol nemzetiségű férfit a kínai Belső Mongóliában, tettével több ezres tiltakozási hullámot kiváltva.

2011.06.08 18:49MTI

Hszilingol (Xilingol) város középfokú bírósága hatórás tárgyalást követően hirdette ki az ítéletet - adta hírül a Hszinhua hírügynökség.
   
Mergen, a mongol pásztor a környéket zavaró szénszállító teherautó-konvojok útvonala miatt tiltakozók csoportjában volt, amikor Li Lin-tung (Li Lindong) teherautójával szándékosan elütötte, majd mintegy 150 méteren át vonszolta maga után. A férfi a helyszínen meghalt.
   
A Livel egy vezetőfülkében ülő Lu Hszia-tungot (Lu Xiadong) életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, míg két másik férfi, akik feltartóztatták a helyszínre érkező rendőröket, s ezzel lehetőséget adtak a gyilkosságot elkövetőknek a menekülésre, 3-3 év börtönt kapott.
   
Valamennyi elítélt fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.
   
A május 10-én történt eset után Belső Mongólia Hszilinhot (Xilinhot) településén több ezres tiltakozási hullám indult meg, amely ráirányította a figyelmet a Kína legnagyobb széntartalékával rendelkező régiójában folyó bányászat által okozott problémákra.
   
A hatóságoknak csak komoly rendőri erők felvonultatásával és a gyors igazságszolgáltatás, valamint a példás büntetés ígéretével sikerült elejét venni a további demonstrációknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.