A diktátor utáni időszakra készül a NATO

Kadhafi megesküdött, hogy kitart mindhalálig

Líbia lesz a legnagyobb érdeklődéssel várt téma a NATO-tagországok védelmi minisztereinek szerdai és csütörtöki brüsszeli találkozóján, és előzetes közlések szerint ezen a szövetség már a Moammer Kadhafi jelenlegi vezető távozása utáni helyzetre is igyekszik felkészülni.

2011.06.07 18:51MTI

Anders Fogh Rasmussen főtitkár az értekezlet előzeteseként hétfőn tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a NATO kilencven nappal meghosszabbította az eredetileg - ENSZ-felhatalmazás alapján - június végéig tervezett küldetést. Megerősítette azt is, hogy ez a döntés üzenet a Kadhafi-rezsimnek: a szövetség eltökélt abban, hogy a szükséges ideig folytatja a líbiai nép megmentését célzó műveletet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján a NATO hadereje gondoskodik arról, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány Kadhafi rezsimjéhez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó, illetve fenyegető katonai erőkre.

Mint a főtitkár elmondta, a védelmi miniszterek már arról is tárgyalnak majd, milyen szerepet vállaljon a szövetség Kadhafi távozása után. Úgy fogalmazott: meg kell kezdeni a tárgyalást arról az időről, amikor Kadhafi már nem lesz a helyén, mert "ez a nap közeledik".

Rasmussen hangoztatta, hogy a jövőről elsősorban a líbiai népnek kell döntenie, de a nemzetközi közösségnek is segítenie kell abban, hogy a demokratikus átmenet "békés és rendezett" legyen. Úgy vélte, a mostani küldetést követően a NATO várhatóan nem kap majd vezető szerepet, az átalakulás segítésében már más jellegű szervezetek - mindenekelőtt az ENSZ - rendelkeznek képességekkel és szakértelemmel.

A brüsszeli miniszteri találkozó - amelyen részt vesz a magyar honvédelmi tárca vezetője, Hende Csaba is - másik témája az afganisztáni helyzet lesz. Ezzel kapcsolatban Rasmussen emlékeztetett: világos menetrenddel rendelkeznek arra, milyen ütemezésben veszik át az ellenőrzést az afgán erők az egyes tartományokban.

A NATO az afgán erők képzéséhez is hozzájárul, és kész támogatni a civil képességek fejlesztését is.


Találkoznak a miniszterek orosz kollégájukkal is. A NATO-orosz tanács keretében tartott megbeszélésen egyebek között várhatóan a nemzetközi műveletekről esik majd szó, illetve a rakétavédelem terén folytatandó együttműködésről, amely kapcsán orosz részről a közelmúltban ismét aggályokat fogalmaztak meg

Áttekintik a miniszterek azt is, hogyan áll a NATO belső reformjainak megvalósítása.

A parancsnoki rendszer átalakítását és a szövetség ügynökségeinek reformját illetően a miniszterei értekezleten dől el, hogy lesz-e megállapodás a tagországok között. A közel 13 ezer fős parancsnoki struktúra - a posztok egy részének összevonásával párhuzamosan - 9 ezres létszám alá csökkenne. Rasmussen hétfőn derűlátást fejezte ki a megállapodást illetően. Emlékeztetett arra, hogy a főbb keretekről a tagországok már tavalyi lisszaboni csúcstalálkozójukon megállapodtak. Elismerte, hogy itt nemzeti érdekek ütköznek, de bizonyosságát fejezte ki, hogy minden tagország tartani fogja magát a Lisszabonban kialakult konszenzusos megállapodáshoz.

A miniszterek tárgyalnak az internetes, számítógépes módszerek jelentette biztonsági veszély elleni fellépés lehetőségeiről is.

Számos tagállam, köztük Magyarország e tekintetben különös jelentőséget tulajdonít a NATO és az EU együttműködésének. Ismét hangsúlyozni kívánja a NATO - mint azt Rasmussen is megerősítette -, hogy a gazdasági szigor idején is meg kell felelni a védelmi képességekkel kapcsolatos követelményeknek. Ezt is szem előtt tartva a szövetség olyan megoldások kidolgozására biztatja a tagországokat, amelyek révén meg tudják osztani, illetve ki tudják egészíteni egymás képességeit.

Kadhafi megesküdött, hogy kitart mindhalálig

Moammer Kadhafi líbiai vezető megesküdött egy keddi beszédében, hogy mindhalálig kitart. Az állami televízióban - de csak hangüzenet formájában - elhangzott beszédben kijelentette: "nem borulunk térdre", "nem adjuk meg magunkat".

"Egyetlen választásunk van, itt fogunk maradni a hazánkban, élve vagy halva" - mondta, és ellenállásra szólította fel a líbiaiakat. A beszéd mindössze egy órával azután hangzott el, hogy Tripolit egy újabb, heves légitámadás érte kedden délután. A televízió szerint "intenzíven és folyamatosan" bombázták a Báb-el-Azízíja kormányzati épületegyüttest, amely lángokban áll. A robbanásokban elpusztultak a környező épületek és az infrastruktúra is. "Erősebbek vagyunk, mint az ő rakétáik, erősebbek mint a repülőgépeik, és a líbiai nép szava hangosabb, mint a robbanások" - mondta Kadhafi megszokott, szenvedélyes stílusában. Kijelentette: kész 250 vagy 500 ezer embert is átküldeni az országon, hogy tisztítsák meg a fegyveres bandáktól. Ez utóbbi szavakkal az ország keleti felét kezükben tartó felkelőkre utalt.

"A bombázás közel van hozzám, de ellenállok - mondta a politikus, aki telefonon hívta föl a stúdiót egy ismeretlen helyről. "Akár mártírok leszünk, akár megölnek bennünket vagy öngyilkosságot követünk el, teljesíteni fogjuk a történelem által ránk rótt kötelességünket" - hangsúlyozta.

Az előre be nem jelentett beszéd után pár perccel ismét robbanások hallatszottak Tripoliban. Ezzel egy időben az amerikai elnök kijelentette, hogy mindaddig nyomást fognak gyakorolni Kadhafira, amíg nem távozik a hatalomból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.