Sok az előítélet a mormonokkal szemben

Banánhéjra lép vallása miatt a két republikánus jelölt?

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó már hivatalosan is bejelentette, hogy indulni kíván a 2012-es elnökválasztáson, Jon Huntsman, Utah állam volt első ember pedig hamarosan ugyanígy cselekedhet.

2011.06.04 14:31MTI

A két republikánus politikusban az elnöki ambíciókon kívül az is közös, hogy mindketten a mormon egyház követői. Ez pedig banánhéj lehet számukra a Fehér Házhoz vezető úton.
   
Amerikában az elmúlt évtizedekben jelentősen visszaszorultak a különböző kisebbségek iránti előítéletek, ám a mormonokat, a muszlimokat és az ateistákat elkerülte ez a folyamat - mondta John G. Geer, a Vanderbilt Egyetem politikatudományi tanszékének dékánja a The Washington Timesnak.
   
Romney már négy évvel ezelőtti is belevetette magát a küzdelembe, Huntsman először áll országos megméretés előtt. Míg a 2008-as elnökválasztás fő témája az Afganisztánból és az Irakból való kivonulás volt, addig a mostanin a kulcskérdés az amerikai gazdaság fellendítése lesz. Ezen a téren szűkebb hazájában mindkét politikus kitűnően vizsgázott.
   
Mitt Romney, aki a Harvardon diplomázott üzleti vezetésből, Massachusettsben egyensúlyba hozta a költségvetést, és úgy tartják, hogy ő mentette meg a csődtől a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiát. A nemzetközi kapcsolatok szakon végzett Jon Huntsman kormányzósága idején Utahé volt "legjobban menedzselt gazdaság" a Pew kutatóintézet szerint.

A politikus emellett az ifjabbik Bush elnök képviselőjeként a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO) a gyakorlatban is tanulmányozhatta a világkereskedelem szabályozását, Obama alatt pedig - republikánus létére - a legnagyobb rivális, Kína fővárosában nagykövetként képviselhette Amerikát.
   
Noha nem biztos, hogy a vallási kérdéseknek komoly súlyuk lesz a kampányban, a két politikus számára, az általános közvélekedés miatt, erős hátrányt jelenthet a mormon egyházhoz (hivatalos nevén: az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházához) való tartozásuk.

A Pew szerint az amerikaiak egynegyede elismeri, hogy nem szavazna szívesen egy mormon elnökjelöltre. A The Wall Street Journal és az NBC televízió által elvégeztetett közvélemény-kutatás szerint a helyzet ennél súlyosabb: a választóknak kevesebb mint fele hajlandó megbékélni a gondolattal, hogy a Fehér Házra ezen vallás követője pályázzon.
   
A mormonok elutasítottsága a liberális demokraták és a zömmel a republikánusokra szavazó, evangéliumkövető keresztények körében a legmagasabb. Míg az előbbiek majd csak az általános választáson fejezhetik ki szimpátiáikat és ellenérzéseiket, utóbbiak a konzervatívabb amerikai nagypárt hivatalos jelöltállításában játszanak meghatározó szerepet.
   
2008-ban, a korai előválasztó államok közül Iowában és Dél-Karolinában Romney mormonsága erősen közrejátszott abban, hogy az igen intenzív előkészítés ellenére is vesztett. A konzervatív keresztények szavazatait akkor Mike Huckabee baptista lelkész söpörte be - aki azonban idén távol marad az elnökaspiránsok küzdelmétől.
   
Noha a mormonok kereszténynek tekintik magukat, az evangéliumkövetők szerint ők csak egy szekta. Nem hiszik, hogy a Mormon könyve a Bibliával egyenértékű szentírás, s elítélik a Joseph Smith látomásait követők több doktrínáját és rítusát is. Az idegenkedést kétségtelenül az is táplálja, hogy az evangéliumkövetők és a mormonok egymás riválisai a térítésben.
   
Richard Land, a Déli Baptista Gyülekezet (a baptista a legnagyobb amerikai evangéliumkövető felekezet) társadalmi kapcsolatainak felelőse a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy amennyiben egyházának tagjai választhatnának három egyformán konzervatív politikus közül, akiket képesnek tartanak Obama legyőzésére, s akik közül az első evangéliumkövető, második katolikus, és a harmadik pedig mormon lenne, akkor habozás nélkül az elsőre szavaznának.
   
"Ha a versenyben nem lenne ilyen evangéliumkövető, akkor a katolikusra voksolnának. Csak akkor szavaznának a mormonra, ha nem lenne más jelölt, aki meg tudná verni Obamát" - mondta.

A baptista híveknek most megadatik ez a választási lehetőség, mert a republikánusok hivatalos jelöltségéért folytatott küzdelembe beszállt az evangéliumkövető Tim Pawlenty, Minnesota volt kormányzója és a katolikus Newt Gingrich, az amerikai képviselőház volt elnöke is.
   
Ám a mormonokkal kapcsolatos fenntartások nemcsak a konzervatív keresztényekben, hanem a többségi társadalomban is lassan oldódnak.
   
"Egy vagy két évtized múlva nem lesz téma, hogy az elnökjelöltek közül ki mormon" - jelentette ki Ben Crosby professzor, a Iowai Állami Egyetem szakértője.
   
Az amerikaiak azonban nem akkor, hanem 2012 novemberében szavaznak arról, hogy ki legyen az ország következő elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.