Még mindig van előítélet a tetováltakkal szemben

Fájó igazságok a tetoválásról

A tetoválások nagyon népszerűek - A fiatalok jelentős részének van testdíszítése. De mi a fő motiváció, és minek teszik ki magukat a tetoválással az emberek?

2011.04.22 11:03ma.hu

Manapság a 18-30 éves korosztály nagyjából 25 százaléka visel tetoválást valamelyik - vagy több - testrészén. Az elmúlt években egyre nőtt a tetovált fiatalok száma, s míg régebben inkább a lázadó típusokra volt jellemező, ma már bárki csináltat magának, a testdíszítés nagy népszerűségnek örvend.

Milyen tetoválások vannak, hogyan készülnek, és milyen veszélyeket rejtenek magukban?

Amatőr


A tetoválások legrégebbi fajtája az amatőr tetoválás: mindenkinek ismerős lehet a karokra írt női név. Általában nem szakember műve, tintával, szénnel készül, tűvel juttatják a bőr alá. Abszolút mellőzi a profik művészi érzékét, és mivel általában nem megfelelő körülmények között készül, sokkal nagyobb a fertőzés veszély.

Kulturális tetoválások

Vannak testdíszek, melyek egy közösséghez tartozás, egy kultúra jelképei. Egyes népeknél tradíció az elkészítésük. Rituális, társadalmi, illetve kozmetikai funkciójuk lehet.

Fotó: WebMD/Photilibrary

Professzinonális tetoválások

A profi tetoválásokat hozzáértő, professzionális tetoválómesterek készítik géppel, úgy nevezett tetoválópisztollyal. A tetoválástípusok között a kozmetikaiak a legújabbak.

Népszerű a tartós smink, melynek során szájkontúrt, szemkontúrt vagy szemöldököt tetoválnak az arcra, de akár hajutánzat is készülhet. A kozmetikai tetoválásokat azonban idővel meg kell újítani, mert a színek elkopnak.

Léteznek olyan tetoválások is, amelyekre a szükség vezeti rá elkészíttetőit: például azért, mert betegek, és vész esetén jól jön, ha ezt mások is tudják. A súlyos cukorbetegek például karjukon viselhetik a diabétesz feliratot.

A trauma hatására létrejött tetoválások megint mások. Sérülések során alakulnak ki: ilyenkor tetoválás szerű pont, vagy nagyobb kiterjedésű elszíneződés ütközik ki a bőrön. Van, akinél csak akkora, mintha egy ceruza hegyével pontot tettek volna az arcra.

Miért kell a tetoválás?

Két oka van általában annak, hogy valaki tetoválást készíttet magának: hogy egyéniségét, illetve egy csoporthoz tartozását hangsúlyozza.

Bár nagy divat, Jonette Keri bőrgyógyász nem javasolja a tetoválást senkinek. A test ugyanis hatvanévesen máshogy fest, mint 30 esztendősen, ezáltal a tetoválás formája is változik, ráadásul az embereknek még mindig vannak előítéleteik a tetováltakkal szemben, ami bizonyos esetekben hátránnyal jár számukra: nem kapnak meg például egy állást.

Ha azonban mégis a tetoválás mellett döntünk, csakis professzionális stúdióban készíttessük el. A tetoválószalonnak nagyjából olyan tisztának kell lennie, mint egy orvosi rendelőnek.

Gyorsan meggyőződhetünk erről, ha például bemegyünk a mellékhelyiségbe. Árulkodó lehet az állapota. Legyen a tetováló mesternek bizonyítványa arról, hogy sikeresen kitanulta a szakmát, akkor nyugodtan rábízhatjuk magunkat.

Bizonyosodjunk meg róla, hogy az eszközkészlete megfelelő és sterilizált, valamint hogy nem használ többször egy tűt. A tetováló mester mosson alaposan kezet, mielőtt hozzálát a művelethez.

Fotó: WebMD/Phototakeusa

Ha tetováltatni indulunk, előző nap ne fogyasszunk alkoholt, kábítószert főleg ne! Betegen se menjünk a tetoválószalonba.

Fertőzésveszély

Bármilyen típusú tetoválást csináltatunk, fennáll a fertőzés veszélye, ha a mester nem megfelelően dolgozik. A legfélelmetesebb, hogy halálos fertőzést is összeszedhetünk: HIV-vírust, Hepatitis C-t a nem tiszta tűkön keresztül. Az MRSA fertőzés (methicillin/oxacillin rezisztens staphylococcus aureus) is nagyon súlyos, vagy akár halálos kimenetelű lehet.

Allegriás reakció is felléphet a tetoválás hatására. Egy nőnél például a szájkontúrhoz használt piros pigment okozhatja, hogy feldagad a szája.

A tetoválás eltávolítható - a legkönnyebb dolgunk akkor van, ha csak fekete vonalakkal készült. A több színből álló már nehezebb ügy. S bár eltávolítható, a bőr sok esetben nem nyeri vissza eredeti minőségét és színét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.