Vasárnap népszavazás

Lesz-e jelentős nyugdíjreform Szlovéniában?

A szlovén nyugdíjreform - a korhatár jelentős emelése - mellett érvelt pénteken Szlovéniában az Európai Tanács elnöke, és Berlinben a német kormány szóvivője. A szlovénok fele várhatóan a tervezet ellen szavaz a vasárnapi népszavazáson.

2011.06.03 17:27MTI

Ez elkerülhetetlen lépés, még ha eleinte fájdalmas is - mondta Herman Van Rompuy, miután tárgyalt Borut Pahor szlovén kormányfővel.
   
Nem lehet fenntartani a rendszert a népesség öregedése miatt - fűzte hozzá az európai uniós vezető.
   
Szlovéniában vasárnap népszavazást rendeznek a nyugdíjkorhatár 65 évre emeléséről. A jelenlegi szabályok szerint a nők 57, a férfiak 58 évesen mehetnek nyugdíjba az egykori jugoszláv tagköztársaságban.
   
A legfrissebb fölmérések szerint a szavazásra jogosultak 50 százaléka ellenzi a balközép kormány által benyújtott, a parlamentben tavaly decemberben elfogadott nyugdíjreformot, és mindössze 28 százalékuk támogatja.
   
Ha a népszavazáson elutasítják a korhatáremelést, a kormány adóemelésre, a kiadások lefaragására kényszerül, és előbb-utóbb ismét napirendre kerül a nyugdíjreform - érvelt a változtatások mellett az Európai Tanács elnöke.
   
A szlovéniai nyugdíjkorhatár emelése "bölcs lépés lenne a társadalombiztosítás tartós finanszírozásának a fenntartása érdekében" - mondta Berlinben a német kormány szóvivője. Steffen Seibert ugyanakkor sietett leszögezni, hogy Németország "természetesen nem avatkozik bele, hogy más országok milyen politikát folytatnak".
   
A német aggodalmak mögött az áll, hogy a nyugdíjreform elutasítása esetén a piaci reakciók miatt Szlovéniának esetleg gondot okozhat, hogy változatlan feltételek mellett vegyen föl hitelt, ez pedig érintheti a többi euroövezeti tagállamot is. Szlovénia 2007-ben vezette be az európai közös pénzt.
   
A szlovén központi bank elnöke azt fejtegette a múlt héten, hogy ha nem sikerül végrehajtani a nyugdíjreformot, és az állam további hitelek felvételére kényszerül, akkor Szlovénia hasonló helyzetbe kerülhet, mint az adósságválsággal küszködő euroövezeti országok, Görögország, Írország vagy Portugália.
   
Az Európai Tanács elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, Szlovéniát a referendum esetleges kudarca ellenére sem lehet összehasonlítani az említett három országgal. Noha az államháztartási hiány magas - idén az előrejelzés szerint 5,8 százalék körül alakul -, az  államadósság, amely az elmúlt két évben meredeken emelkedett, még így sem éri el a GDP 36 százalékát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.