Vérprofik

Afganisztán elnöke háborúval fenyegeti a NATO-t

Afganisztán elnöke Hamid Karzai figyelmeztetett, hogy Kabul akár megszálló erőnek is tekintheti a NATO csapatokat, és emlékeztet mindenkit, hogy az afgánoknak jelentős tapasztaltuk van a megszállók elleni harcban.

2011.05.31 19:47Konrád - ma.hu

A kemény nyilatkozat kedden látott napvilágot válaszul a 9 ember életét követelő Helmand tartományban végrehajtott légicsapásra.
 
„A NATO-nak meg kell tanulnia, hogy az afgánok otthonai elleni légicsapásoknak nincs helyük, és hogy Afganisztán népe nem tűri tovább” - mondta Karzai a riportereknek kabuli sajtótájékoztatóján. “Ha nem fejezik be az afgán otthonok elleni légicsapásokat, akkor jelenlétük az országban az afgán emberek akarata ellni megszállásnak fog minősülni.”
 
Karzai elmondta, már „százszor” figyelmezte a NATO parancsnokságot hasonló incidensek után, és ezen a tarthatatlan helyzeten változtatni kell. Az Associated Press szerint a NATO válasza mindössze annyi volt, hogy az akciók folytatódnak mert „szükség van rájuk”. Oana Lungescu a szövetség szóvivője elmondta, komolyan veszik az elnök aggodalmait és a NATO mindent el fog követni, hogy elkerüljék a civil áldozatokat.
 
Hétfőn a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) részvétét fejezte ki a szombati légicsapás során elhunytak rokonainak. John Toolan tábornok az ISAF délnyugat-afganisztáni parancsnoka szerint az akció egy olyan létesítmény ellen irányult ahol tálib harcosok rejtőzködtek, és a civil jelenlétről nem volt tudomásuk.
 
Az ISAF mind Afganisztánban mind Pakisztánban rendszeresen alkalmaz légicsapásokat a felkelők elleni harcban. Ez a taktika segített minimalizálni a koalíció saját veszteségeit, de időnként civil áldozatokkal jár. Kabul és Iszlámábád viszont egyre hangosabban tiltakozik civil állampolgárainak halála miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.