Továbbra is lőni fogják lakóházakat Afganisztánban

A NATO szerint szükség van a civilekre mért csapásokra

A NATO szóvivője kedden, miután Hamid Karzai afgán elnök e támadások leállítását követelte, azt mondta: az Afganisztánban végrehajtott, lakóházak elleni csapásokra szükség van, s ilyen támadásokat a jövőben is végrehajtanak majd.

2011.05.31 18:28MTI

Ezekre a csapásokra "szükség van", és a továbbiakban is szükség lesz - jelentette ki Oana Lungescu az észak-atlanti szövetség brüsszeli székhelyén tartott sajtóértekezleten, hozzátéve, hogy az ilyen akciókat "az afgán biztonsági erőkkel egyeztetve és együttműködve kell lebonyolítani", ahogyan azt eddig is tették.
   
A szóvivő sajnálatát fejezte ki a polgári áldozatok miatt. Hangsúlyozta, hogy a NATO és az afgán hatóságok kivizsgálják a déli Hilmend tartományban szombaton két lakóház ellen végrehajtott helikopteres támadást, amely 14 helyi lakos, köztük tíz gyermek halálát okozta.
   
A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) azt kockáztatja, hogy megszálló erőnek fogják tekinteni az afgánok, ha továbbra is civilek halálát okozza hadműveletei során - figyelmeztetett keddi kabuli sajtóértekezletén Hamid Karzai. "Mostantól fogva tilos lakott területre támadniuk" - mondta, kijelentve, hogy a polgári áldozatokat követelő számos támadás miatt elfogyott az afgán lakosság türelme.
   
Karzai már hétfőn is kiadott egy közleményt, abban "súlyos hibának", "gyilkosságnak" nevezte a történteket, és "utolsó figyelmeztetést" intézett az amerikai csapatokhoz és vezetőikhez annak érdekében, hogy "vessenek véget az önállóan végrehajtott műveleteknek".
   
Reagálásában Lungescu hangoztatta: a szövetség nagyon komolyan veszi Karzai elnök aggodalmait, s továbbra is mindent elkövet majd azért, hogy akcióinak ne legyenek polgári áldozatai. A szóvivő úgy vélekedett, hogy a szóban forgó, az afgán erőkkel közösen végrehajtott műveletek "85 százalékában egyetlen lövést sem adnak le". Azt is mondta, hogy a NATO parancsnokai "erejüket nem kímélve próbálják biztosítani, hogy (e műveletek következtében) egyetlen ártatlan életet se oltsanak ki".

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.