Tiltakoznak az aktivisták

A tüntető nők szüzességét vizsgálják az egyiptomi hatóságok

Nyíltan bírálják az egyiptomi aktivisták és bloggerek azt a hatósági gyakorlatot, amellyel állítólag "szüzességi tesztnek" vetettek alá több őrizetbe vett tüntető nőt.

2011.05.31 14:34MTI

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet egy májusi jelentésében arról számolt be, hogy a március 9-i kairói utcai megmozdulás résztvevői közül 18 nőt prostitúcióval vádoltak meg, és fogva tartásuk alatt arra kényszerítették őket, hogy essenek át az úgynevezett szüzességi teszten.

Az AI információi szerint ezenkívül kínozták, megverték és elektromos sokkal bántalmazták őket.
   
A történteket elítélő bloggerek szerdára egész napos online tiltakozást hirdettek, hogy hangot adjanak felháborodásuknak.
   
A Mubarak-rezsim február 11-i megdöntése óta az ország irányítását kézbe vevő Legfelső Katonai Tanácsot már számos bírálat érte a fiatal ellenzéki mozgalom tagjai részéről, akik nehezményezik az ország demokratikus átalakulását segítő reformok lassúságát.

Az egyiptomi hadsereg az utóbbi hónapokban ráadásul több alkalommal lecsapott békés tüntetőkre, s nem tett eredményes lépéseket a közbiztonság helyreállítására és az ország megújulását támogató tényleges nemzeti párbeszéd elindítására sem.
   
Sokan attól tartanak, hogy a január 25-én kezdődött népfelkelés következményeként Hoszni Mubarak tekintélyuralma helyére valójában egy katonai diktatúra lépett. A katonai vezetés azonban váltig állítja, hogy a még idén megrendezendő választásokat követően polgári irányítás alá kerül az ország.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.