A tüntetések megtorlása során 800-an haltak meg

Egyiptom: a hadsereg cáfolja, hogy Mubarakot kegyelemben részesítené

Cáfolta szerdán az egyiptomi hadsereg, hogy szándékában állna kegyelemben részesíteni Hoszni Mubarak volt elnököt, ha bocsánatot kér tetteiért, és átadja vagyonát az államnak.

2011.05.18 14:26MTI

"Semmi sem igaz azokból a médiajelentésekből, amelyek szerint a Legfelső Katonai Tanács hajlana arra, hogy kegyelemben részesítse Hoszni Mubarak volt elnököt és családját" - szögezte le az országot irányító fegyveres erők vezető testülete a Facebookra feltett közleményben.
   
Az as-Surúk című független lap kedden azt írta, hogy a 83 éves Mubarak - akinek hatalmát népi felkelés döntötte meg február 11-én - levélben készül a közvéleményhez fordulni, amelyben bocsánatot kérne az egyiptomiaktól, és lemondana vagyonáról az állam javára, abban a reményben, hogy kegyelmet kaphat.
   
Ugyancsak kedden szabadlábra helyezték a volt elnök feleségét, Suzanne-t, miután az egyiptomi állam javára lemondott minden vagyonáról.
   
Az asszonyt május 13-án vették őrizetbe, mert azzal gyanúsították, hogy törvénytelen eszközökkel szerezte vagyonát. A hetvenéves nő rosszul lett, amikor ismertették vele a döntést, és szívroham gyanújával a sarm-es-sejki kórházba kellett szállítani, ahol 83 éves férjét már hosszabb ideje kezelik.
   
Mubarak két fia ellen is vizsgálat folyik, vagyonuk eredetét tisztázandó, valamint a januári-februári tüntetések résztvevői elleni megtorlások miatt, amelyek következtében hivatalos adatok szerint több mint 800 ember halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.