Szívesen visszatérnek

Megbüntettek egy jól kereső koldust Kolozsváron

Mintegy 30 ezer forintnyi összeget keresett alig néhány óra leforgása alatt egy Szeben megyei koldus Kolozsváron, ám a rendőrök megbüntették, és vonattal hazaküldték.

2011.05.27 10:21MTI

A kolozsvári önkormányzat közleményét ismertetve a Krónika című kolozsvári napilap pénteken arról ír, hogy G. V. alsóárpási (Arpasu de Jos) lakos reggeli vonattal érkezett meg a kincses városba. Amikor néhány óra múlva a rendőrök igazoltatták, már 467 lej (30 ezer forint) bevételre tett szert.

A koldust a rendőrök a hatályos jogszabályoknak megfelelően megbírságolták, az összekoldult pénzt elkobozták, és az illetőt az első vonattal hazaküldték. A közlemény szerint a kolozsvári közösségi rendőrség átlagosan napi hét-nyolc koldust gyűjt be a város utcáiról, a szám éves összesítésben 1800 körül mozog. A kéregetők több mint 90 százaléka más településről érkezik Kolozsvárra.

A közleményből az is kiderül, hogy hiába gyűjtik össze és küldik haza a máshonnan érkezőket: azok, látva a kolozsváriak adakozókedvét, mindig szívesen visszatérnek a város utcáira.

A nyári szezonban számottevően megugrik a koldusok száma a kincses városban, ilyenkor fokozottan ellenőrzik a rendőrök a kéregetőket.

A városháza ugyanakkor arra kéri a kolozsváriakat, hogy ne osztogassanak alamizsnát a koldusoknak, ha mindenképpen adakozni akarnak, akkor inkább azoknak az intézményeknek és civil szervezeteknek adják a pénzt, amelyek eljuttatják a támogatásokat a valódi rászorulóknak - írja a Krónika.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.