Egyelőre titok, hogy indul-e a választásokon

Macsó vezérkutya vagy kultikus szent Putyin?

Szent Pál apostol, továbbá az orosz ortodox egyház alapítója, I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem reinkarnációjaként tiszteli Vlagyimir Putyin orosz kormányfőt egy közép-oroszországi szekta.

2011.05.26 12:17MTI

"Azt mondom, amit az Út felfedett előttem" - fogalmazott Szvetlana Frolova, a felekezet vezetője, akinek szobájában "Putyin-cárt" ábrázoló kép lóg.
   
A kormányfő tanácsadói tagadnak mindenfajta kapcsolatot a szektával, amelynek vezetője korábban vasutasként dolgozott, és 1996-ban csalásért 21 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Elmondása szerint ekkor tért meg, és azóta Isten felfedte előtte a miniszterelnök korábbi életeit.
   
"Putyin úr nem helyesli az ilyenfajta csodálatot ... Bizonyos, hogy ő a legnépszerűbb ember ebben az országban, rajongóklubjai is vannak, de ez nem jelenti azt, hogy bármiféle kultusza lenne" - reagált a hírre a kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov.
   
Frolova és követői csak a legszélsőségesebb megnyilvánulását jelentik annak a személyi kultusznak, amely Putyin köré kezd kiépülni a 2012-es elnökválasztás közeledtével.

A független Levada Köpont által végzett közvélemény-kutatás szerint az oroszok több mint fele úgy véli, hogy szovjet típusú személyiségi kultusz alakul ki a miniszterelnök körül, aki eddig nem volt hajlandó elárulni, indul-e a márciusi választáson.
   
Az amerikai diplomáciai sürgönyökben "vezérkutyának" (alpha dog) nevezett Putyin leginkább macsóimázst, tetterőt próbál sugározni magából; feketeöves dzsúdós, vadászrepülőt vezet vagy épp szibériai tigrist lő.
   
Roj Medvegyev történész szerint a politikus vonzereje részben abban áll, hogy visszaadta az oroszoknak büszkeségüket az 1990-es évek káosza, a gyakran részegen megjelenő Borisz Jelcin elnökségének botrányai után. "(Az oroszok) Putyinhoz fűződő viszonya érzelmibb alapú, mint az átlagos politikushoz fűződő kapcsolatuk. Egyfajta morális vezetőnek tartják" - vélekedett a történész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.