A miniszterelnök nem tagja a pártnak

Putyin megszervezte az Összoroszországi Népfrontot

A miniszterelnök csütörtökön Szocsiban, az új szervezet első aktívaértekezletén bejelentette: a Vlagyimir Putyin orosz kormányfő által meghirdetett Összoroszországi Népfront jelöltjei az Egységes Oroszország Párt listáján a pártéval egyező programmal indulnak a decemberi parlamenti választásokon, és ezt a programot minden csatlakozó szervezetben meg kell vitatni. Putyin az Egységes Oroszország Párt elnöke, de nem tagja a pá

2011.05.12 16:24MTI

A pártelnök pénteken hirdette meg a front megalakítását, megfigyelők szerint azért, mert a dumában ma több mint kétharmados többséggel rendelkező - a hatalom pártjának is nevezett - Egységes Oroszország Párt népszerűsége csökken, és a felmérések, valamint a legutóbbi helyi választások tanúsága szerint decemberben már nem tudná újra megszerezni az alkotmányos többséget.
   
A miniszterelnök az úgynevezett koordinációs tanács ülésén javasolta, hogy a tanács tagjai járják be a régiókat, és vitassák meg a társadalmi szervezetekkel az elképzeléseket, mert "fontos, hogy a front megalakításáról szóló deklaráció megvitatása ne maradjon meg csupán a vezetők szintjén.
   
A front létrehozásának célját Putyin abban jelölte meg, hogy a civil társadalomnak "további lehetősége nyíljon a legfontosabb állami döntések kidolgozásában", és helyeselte, hogy tömegakciókat szervezzenek a régiókban a népfront támogatására.
   
Azt mondta, Oroszország sikeres fejlődésének fő záloga a nemzetiségek közötti béke, a népcsoportok, a vallások és a korosztályok képviselői közötti kölcsönös tisztelet és szolidaritás megőrzése.
   
Borisz Grizlov, a duma és az Egységes Oroszország Párt legfelsőbb tanácsának elnöke bejelentette: a népfront székhelye Moszkvában lesz, és már több mint száz társadalmi szervezet jelezte csatlakozási szándékát. Grizlov egyben cáfolta, hogy pártja népszerűsége és a népfront megalakítása között összefüggés lenne. A pártra szavazni szándékozók aránya azonban az elmúlt fél évben 50-ről 43 százalékra csökkent, viszont jócskán megnőtt azoknak a száma, akik nem bíznak az úgynevezett hatalom pártjában, miközben Putyin változatlanul népszerű a párton kívül is.
   
Megfigyelők a front szervezésében mutatkozó nagy sietséget a nyári szabadságolások szezonjának, valamint a választásoknak a közeledtével magyarázzák. Arra is felhívják a figyelmet azonban, hogy ugyancsak közeledik a jövő tavaszi elnökválasztás, és úgy vélik: bár még nem tudni, Putyin, vagy Dmitrij Medvegyev lesz az elnökjelölt, a népfront egyebek között azt szolgálja, hogy ezt Putyin határozhassa meg.
   
Putyin Szocsiban nem véletlenül azt is hangsúlyozta: a népfront gondolata elnyerte Medvegyev elnök támogatását. Ezt a kijelentést ellenzéki politikusok és elemzők azonnal úgy minősítették, hogy Putyin el akarja kerülni, hogy a Medvegyevvel fennálló nézeteltérések és viták nyílt konfliktussá fajuljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.