Radioaktivitás embereken, hajókon, konténereken

Japán: harminc esetben mértek sugárszennyezettséget másfél hónap alatt Kínában

A kínai szakhatóság illetékesei szerint harminc esetben találtak sugárszennyezettséget a földrengés óta Japánból érkezett embereken, hajókon, illetve konténereken március közepe óta Kínában.

2011.04.29 16:37MTI

Kínában március 16-tól kezdték vizsgálni az ország kilenc belépő állomásán a radioaktív szennyeződést, köztük Pekingben, valamint Liaoning és Csöcsiang (Zhejiang) tartományokban - közölte Li Jüan-ping (Li Yuanping), a minőségfelügyeleti és ellenőrzési főhivatal szóvivője.
   
Mint mondta: az első esetet mindjárt az első napon regisztrálták egy repülőgépen, amely az északkelet-kínai Talien (Dalien) városban landolt. A többi között szennyeződést találtak néhány hajón, konténereken és két japán turista ruházatán.
   
Kína április 8-án megtiltotta a földrengés és szökőár következtében súlyosan sérült Fukusima atomerőmű térségében lévő 12 japán területről a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importját, de a szigetországból érkező többi árut is ellenőrzik. A legfrissebb jelentések szerint ezeken eddig nem találtak a normálistól eltérő radioaktív szennyezettséget.
   
Peking és Szöul a legutóbb visszautasította Tokiónak azt a kérését, hogy vizsgálja felül eddigi intézkedéseit és enyhítsen a japán élelmiszerek és más termékek behozatali korlátozásain, illetve tudományosan támasszák alá fenntartásaikat. A három ország kereskedelmi minisztereinek tokiói találkozóján elhangzott kérésre az érintett tárcavezetők a lakosság védelmének fontosságával érveltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.