A botrány miatt elmaradt a szavazás

Dulakodás az olasz parlamentben: Berlusconit védi amnesztiatörvény

Dulakodáshoz vezetett az olasz képviselőházban a Silvio Berlusconi kormányfőt védő törvénytervezet, amelyről a botrány miatt elhalasztották csütörtökön a szavazást.

2011.03.31 18:19MTI

A törvénytervezet kilátásba helyezi, hogy büntetlen előéletűek esetében rövidül az elévülés időtartama. A baloldali ellenzék szerint a törvényt méretre szabták: Berlusconi ezzel két ellene folyó pert is megúszna. A kormány viszont azt állítja, hogy az olasz igazságügy reformra szorul, hogy mentesítsék a végtelenségig elhúzódó perektől.
   
A tumultuózus jelenetektől tarkított vitának áldozatául esett a képviselőház elnöke, Gianfranco Fini is, aki tavaly nyáron szakított korábbi szövetségesével, Berlusconival. Egy összehajtogatott újság találta fején. Angelino Alfano igazságügy-miniszter pedig egy ellenzéki politikushoz vágta párttagkönyvét. Ezután elnapolták a szavazást.
   
Amennyiben elfogadják a törvényt, és azt - amint várható - néhány hét múlva a szenátus is megszavazza, legalább két Berlusconi elleni eljárást szüntetnek meg. Az egyikben a kormányfőnek egykori brit ügyvédje, David Mills megvesztegetése, a másikban a médiabirodalmát érintő adócsalás miatt kellene bíróság elé állnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.