Elpárolog a Rubygate?

Berlusconi valódi ellenfél nélkül

Olaszországban ezekben az órákban szinte mindenki a líbiai eseményeket figyeli, így sokan megfeledkeztek Silvio Berlusconi botrányairól is.

2011.02.26 15:39MR1- Kossuth

Pedig néhány nappal ezelőttig még központi kérdésnek számított Rómában a miniszterelnök prostitúciós botránya, ráadásul hétfőn a milánói bíróságon újraindul a Berlusconi birtokolta Mediaset csoport elleni tárgyalás is. A vád adócsalás.

A Mediaset a kilencvenes években most 470 millió eurónak megfelelő értékben amerikai mozi- és tévéfilmek sugárzási jogát vásárolta meg, offshore cégeken keresztül, így a tranzakció legvégén kevesebb adót fizetett utánuk. A hétfői tárgyalást másik kettő követi március 5-én és 11-én, szintén adócsalás és korrupció címén, majd április 6-án Berlusconit a partijaira járó fiatalkorú lányok miatt várják szintén a milánói bíróságra. Máshol már rég lemondott volna a miniszterelnök - írta a nemzetközi sajtó, Olaszországban azonban nem ez történt, sőt, a római parlamentben a kormánypárt tovább erősödött. Berlusconi első számú ellenfele, a képviselőház elnöke, Gianfranco Fini még ősszel új pártot alapított, a Futuro e Liberta, a Jövő és Szabadság azonban azóta darabokra szakadt, tagjai visszaszivárognak Berlusconi Szabadság Pártjába.

Ezért zárják ki jelenleg Olaszországban az előrehozott választásokat.

„A kormánytöbbség a helyén van és Berlusconinak esze ágában sincs a nép kezébe adni a döntési jogot. Arra azért emlékeztetném a miniszterelnök urat: attól még, hogy valaki 99,99 százalékkal nyeri meg a választásokat, még nem kerül a törvény fölé, nem élvez büntethetetlenséget. Ez okoz jelenleg intézményes válságot Itáliában” - mondta Fini.

A felmérések szerint Berlusconi népszerűsége csökkent ugyan, de ha most lennének a választások, ismét pártja kapna többséget és ő maga is az esélyes miniszterelnök-jelöltek között szerepelne. Ugyanakkor most először az olaszok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bizonytalan, nem bízik a politikában, a pártokban, a legszívesebben el se menne szavazni.

A Berlusconi ellen tüntető olasz nők után március 12-én az ellenzék vonul az utcára az alkotmány védelmében és a sajtószabadságért. A váltást sürgető erőknek azonban nincsen igazi vezére, még senki nem vállalta magára, hogy anti-Berlusconiként előlépjen. Volt olyan ötlet, hogy a Berlusconiban csalódott jobbközép, a centrum és a balközép egységfrontot alkot, de ez a felvetés majdnem azonnal megbukott. Felmerült az is, hogy talán nőt kellene Berlusconival szemben állítani, de jelentkező erre sem akadt.

Egyéni hangokat hallani, mindenekelőtt az író Roberto Savianóét, aki értelmiségi hadjáratot indított azért, hogy Itália megszabaduljon Berlusconitól.

A belpolitikai csatározásról, a hazai problémákról Líbia vonta el az olaszok figyelmét, de előbb-utóbb ismét a kormányfő bírósági ügyei, a politikai instabilitás lesz napirenden, pedig Olaszország március 17-re készül, az idén százötven éves nemzeti egység megünneplésére. „Garibaldi és vörösingesei az életüket adták azért, hogy ma szabadon választhassunk” - figyelmeztette honfitársait Roberto Benigni. Az Oscar-díjas rendező-komikus színész a sanremói táncdalfesztiválon beszélt arról, hogy Itáliában nemcsak „Ruby és Silvio” van, hanem Dante, Michelangelo, Garibaldi, művészet, fantázia, hazaszeretet, költészet is.

Benignit 20 millióan nézték a tévében, és a végén Olaszország sírva énekelte el vele együtt az olasz himnuszt. Rég rossz, ha egy komédiásnak kell Itáliát ébresztenie - mondta az olasz közszolgálati televízió igazgatója, pedig Fellini óta köztudott, hogy a bohócok művészek, akik sírva nevetve mondják ki az igazságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.