Talján miniszterelnöknek lenni = JÓ

Miért nem bukott még bele a szexbotrányokba Berlusconi?

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek van tapasztalata a szexbotrányok túlélésében, hiszen a Rubygate-ügyként elhíresült mostani afférja már a hetedik ilyen esete.

2011.02.10 07:24MTI

Bár a milánói ügyészség szerdán kezdeményezte a kormányfő vád alá helyezését, az olasz politikai erőviszonyok sajátosságainak, valamint kiváló ügyvédeinek köszönhetően lehetséges, hogy a "Lovagnak" gúnyolt kormányfő ezúttal is büntetlenül megússza kicsapongásait - olvasható a The Economist című brit hetilapban.

Berlusconi
ellen jelenleg fiatalkorúval folytatott üzletszerű szexuális kapcsolat, illetve a hivatalával való visszaélés miatt szeretne eljárást indítani az ügyészség.

A miniszterelnök ugyanis egyetlen telefonhívással elintézte, hogy a szóban forgó feltételezett prostituáltat, a Ruby művésznévre hallgató marokkói származású táncosnőt elengedje a rendőrség, miután rajtakapták egy bolti lopáson. Ha ez még nem volna eléggé botrányos, a milánói ügyészség január közepén olyan jelentéseket, illetve lehallgatások kéziratait adta át az olasz parlamentnek, amelyek "elképesztően mocskos" részleteket tártak fel erről régóta húzódó ügyről - írja az Economist.

A dossziéból kiderül, hogy Berlusconi házában többször tartottak orgiaszerű összejöveteleket, amelyeken többek között 20 fiatal hölgy is részt vett félmeztelenül, illetve, hogy egy külön szobát tartanak fenn a partik résztvevői által csak "bunga bungaként" ismert "játékhoz".

A helyiségben van rúdtánc-asztal, illetve egy szekrény, tele különböző, sokat sejtető rendőrnő- és nővéregyenruhákkal.

Az ügyészség vizsgálata az eddigi legnagyobb veszélyt jelenti Berlusconi három éve működő konzervatív kormányára. Éppen ezért nem meglepő, hogy a képviselőház január végén visszautasította a nyomozó hatóságok kérvényét egy házkutatásra Berlusconi Milánó környéki villájában, ahol a gyanú szerint 2010-ben Ruby nyolcszor is megfordult.

Az Economist szerint a megoldást, amely más országokban egy ilyen botrány nyomán magától értetődő lenne, Berlusconi egy január 18-án tett nyilatkozatban nemes egyszerűséggel kizárta: "Lemondani? Maga megőrült?" - válaszolta egy újságíró felvetésére a kormányfő. A "Lovag" tehát nem tervezi, hogy a közeljövőben visszavonul, és mint a brit lap rámutatott, az sem valószínű, hogy "a párt érdekében" távozásra szólítja fel pártja, a Szabadság Népe (PDL).

Ruby, a bungabunga királynő. (fotó: MTI)


Ennek oka a Berlusconi előző kormánya által 2005-ben bevezetett választási törvény, amely teljesen a pártvezetőktől teszi függővé, hogy ki kerül be a parlamentbe. Ők határozzák meg ugyanis, ki hányadik helyre került választáskor a pártlistán, a lázadás tehát nem kifizetődő magatartás. Ez különösen igaz a PDL esetében, amelynek sok képviselője köszönheti személyesen Berlusconinak a politikai karrierjét - írja az Economist.

Kérdéses azonban, hogy sikerül-e megtartania a PDL legfőbb szövetségese, az Északi Liga támogatását, amelynek segítsége nélkül elbukott volna a két tavalyi bizalmatlansági szavazáson is.

A Liga vezetője, Umberto Bossi az adóreformokhoz kötötte a további támogatást, azonban kétséges, hogy ezeket a megbénult kormánynak sikerül-e keresztülvinnie a parlamenten. Ha azonban a Liga továbbra is Berlusconi mellé áll, az egyetlen útja a kormányfő eltávolításának a hatalomból a bíróságokon keresztül vezet. Ez az út azonban igencsak rögösnek ígérkezik. Berlusconi ügyvédei már most igyekeznek meghiúsítani a vádemelés lehetőségét azzal, hogy az ügy nem is a milánói bíróság hatáskörébe tartozik, mivel a kérdéses villa a város közigazgatási határain kívül fekszik.

A másik ellenvetésük, hogy mind a kormányfő, mind ifjú barátnője többször is hangsúlyozták, hogy nem volt közöttük testi kapcsolat.

A "bunga bunga" szobáról szóló jelentések is sok mindent tartalmaznak, de konkrét szexuális aktusról nem esik bennük szó. A hivatalával való visszaélés vádját ennél könnyebben rá lehet bizonyítani a kormányfőre, és súlyosabb büntetést is kapna érte (12 év börtön), mint a fiatalkorú prostituálttal folytatott szexuális viszonyért (3 év), ehhez viszont egy különleges bíróságon kellene ellene vádat emelni, amelyhez a képviselőház hozzájárulása is szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.