Négy év alatt 34600 gyilkosság

Drogbandák vs. hadsereg: 20 halott Mexikóban

A mexikói hadsereg katonái a drogbandákkal vívott szombati összecsapásokban legalább húsz fegyverest öltek meg az amerikai határ közelében.

2011.03.27 08:57MTI

Az első lövöldözés Tamaulipas északi szövetségi államban, Río Bravónál tört ki, amikor az őrjáraton lévő katonák egy fegyvereseket szállító autókonvojt fedeztek fel. A katonai egység láttán a fegyveresek azonnal tüzet nyitottak, de csak egyikük élte túl a tűzharcot, s esett fogságba, 13 bandatag életét vesztette. A katonák hét járművet foglaltak le, köztük egy páncélozott gépjárművet, továbbá 25 puskát, hat pisztoly és több mint hatezer lőszert a hadsereg közleménye szerint.
   
Ugyancsak az Egyesült Államokkal határos területen fekvő, északkeleti Nuevo Laredónál - amely az egyik legfontosabb kereskedelmi átkelő az amerikai-mexikói határon -, hét fegyverest lőttek le a katonák, s kiégett egy fegyverrel és hadfelszereléssel megrakott teherautó. A mexikói főügyészség egyik név nélkül nyilatkozó illetékese szerint az összecsapás szombatra virradóra történt, amikor egy katonai őrjárat feltartóztatott egy gyanús teherautót. A tűzharcban felrobbantak a járműn szállított kézigránátok.
   
A Texasszal szomszédos Tamaulipasban a hét legnagyobb mexikói drogkartellhez tartozó Golfo és Los Zetas bűnszövetkezet vív élet-halál harcot a befolyási övezetekért.
   
A mexikói kormány szerint a drogkartellek felelősek a hadsereg mozgósítása óta, az elmúlt négy évben elkövetett 34 600 gyilkosság többségéért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.