Hihetetlen, de újabb túlélőkre bukkantak

Borzasztó képek: radioaktív esőben ázhat Japán

Kilenc nappal a Japánt sújtó földrengés és szökőár után több mint 20 ezerre emelkedett a halottak és az eltűntek száma.

Hihetetlen képek Japánból - kattintson! képgaléria

2011.03.20 10:07MTI

A japán rendőrség vasárnap közzétett legfrissebb veszteségmérlege szerint legkevesebb 8133-an haltak meg a katasztrófában, és a hivatalosan eltűntként számon tartott személyek száma 12 272. A március 11-i elemi csapás ezzel a legnagyobb szerencsétlenségnek számít Japán második világháború utáni történelmében.

Szökőár tönkretette lakásában keresgél egy nő - további képeinkért kattintson! (fotó: MTI)


Arra számítanak, hogy a halottak és eltűntek száma tovább növekszik. A Kyodo japán hírügynökség vasárnap idézett egy helyi rendőrfőnököt Mijagi prefektúrából, aki szerint csak ebben az egy közigazgatási egységben 15 ezren veszítették életüket.

A legsúlyosabban érintett területek közé tartozik Minamiszanriku, ahol a cunami óta 9500 lakos nem adott semmiféle életjelet.

Japán 47 prefektúrája közül összesen 12-t érintett közvetlenül a katasztrófa - jelentette vasárnap az Aszahi Simbun című japán lap ideiglenes veszteségmérlegében. A legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt, ezt követik Ivate és Fukusima prefektúrák. Különböző adatok szerint 360-400 ezerre tehető azok száma, akik szükségszállásokon húzták meg magukat.

Két túlélőt találtak 9 nappal a földrengés után

Két túlélőt találtak 9 nappal a Japán északkeleti részét megrázó földrengés után Isinomaki városában - közölte vasárnap a rendőrség.

Folytatják a sérült fukusimai erőmű locsolását

A japán hadsereg folytatta vasárnap a megsérült fukusimai atomerőmű locsolását, hogy elkerüljék a sugárzó fűtőanyag robbanását, ami jelentős mennyiségű radioaktív anyagot juttatna a légkörbe - közölte a japán atombiztonsági hivatal.

Szombattól vasárnapig az erőmű 3-as reaktorát öntözték 13 órán át több mint 2 ezer tonna vízzel - idézték a médiák a tokiói tűzoltóságot. Vasárnap esők várhatók Japánban, és ez azt az aggodalmat kelti a lakosság egy részében, hogy a nap végére - főként Tokió körzetébe - jelzett csapadék sugárszennyezett lehet.

Fukujama Tecuro, a miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke az NHK köztévében igyekezett megnyugtatni az embereket, esernyő használatát javasolta, "aki pedig átnedvesedett, mossa le magát".

Emelkedett sugárzási értéket mértek Tajvanra importált japán borsóban

Emelkedett radioaktív sugárzási értéket mértek Tajvanon egy Japánból érkezett borsószállítmányban, de a mennyiség túl kevés ahhoz, hogy az emberi egészségre káros legyen - közölte vasárnap a helyi közigazgatás egyik illetékese.

Ez az első eset, hogy radioaktív sugárzást tapasztaltak Tajvanon japán importtermékben a távol-keleti szigetországban március 11-én bekövetkezett földrengés és szökőár óta.

Japán tisztségviselők korábban közölték, hogy radioaktív sugárzást mértek a katasztrófában megrongálódott fukusimai atomerőmű környékén termelt spenótban és tejben, azonban ez sem jelent veszélyt az emberi egészségre.

Nem használják többé Fukusima 1-es számú atomerőművét

Nem használják többé a japán Fukusima 1-es számú (Daiicsi) atomerőművét, amelynek reaktoraiban a március 11-i földrengést és cunamit követően sorozatos balesetek történtek - jelentette be vasárnap a tokiói kormány szóvivője.

"Objektíven tekintve az erőmű helyzetét, úgy gondolom, a Fukusima Daiicsi nyilvánvalóan nincs olyan állapotban, hogy újra működhessen" - mondta sajtóértekezletén Edano Jukio szóvivő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a döntés nemcsak az állami hatóságra tartozik, hanem az erőművet működtető Tepcóra, Japán egyik legnagyobb áramtermelő magáncégére is.

Az 1-es erőmű technikusai közben - az élelem és a víz nagyobb arányú szennyeződésétől tartva - elálltak attól a korábbi tervtől, hogy a robbanásveszélyt csökkentendő kiengednek radioaktív gázt az egyik meghibásodott reaktorból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.