60 milliárd köbméter

Oroszország cseppfolyós gázzal segítené Japánt

Oroszország kész növelni vezetékes földgázexportját Európába, hogy több cseppfolyósított földgázt szállíthasson a földrengés sújtotta Japánnak.

2011.03.19 20:40MTI

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szombaton, a távol-keleti Szahalin szigetén tett látogatásakor kijelentette: "növelnénk a gázexportot Európába a vezetékrendszeren, így az Európának szánt cseppfolyósított földgázt szállító hajók visszafordulhatnának, és Japánba tarthatnának".

Putyin úgy vélte, hogy az orosz Gazprom földgázipari vállalat "képes 60 milliárd köbméterrel növelni" földgázkivitelét Európába.

Tavaly a Gazprom földgázexportja Európába 2,1 milliárd köbméterrel 138,6 milliárd köbméterre csökkent. A cég idei terveiben eddig 152 milliárd köbméteres európai export szerepelt. A gazdasági világválság előtt a Gazprom évente több mint 180 milliárd köbméter földgázt exportált Európába.

Lángokban áll egy olajfinomító Japánban (fotó: MTI)


Az orosz kormányfő szerint egyeztetni kellene az Európai Unióval, és utána egy hónapon belül egymillió tonna, körülbelül három hónapon belül 4 millió tonna cseppfolyósított földgázt tudnának juttatni Japánnak.

Oroszországnak egyedül Szahalin szigetén van cseppfolyósított földgáz berakodására alkalmas kikötője.

A terület körülbelül ezer kilométerre van az észak-japáni Fukusimától, ahol tovább tart a küzdelem a földrengésben és szökőárban megsérült atomreaktorok hűtéséért. Az orosz miniszterelnök egyszersmind megemlítette, hogy japán cégek részt vehetnének két nagy szibériai gázlelőhely fejlesztésében, ahonnan összesen 3,2 billió köbméter földgáz termelhető ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.