A fő ellenzéki pártnak nem tetszik a terv

Nincs egység a japán politikában

A legjelentősebb japán ellenzéki párt vezetője közölte szombaton, hogy nem venne részt egy olyan nemzeti egységkormányban, amelynek megalakítását Kan Naoto kormányfő vetette föl az előző nap a katasztrófa utáni újjáépítés érdekére hivatkozva.

2011.03.19 10:02MTI

A kormányzó Japán Demokrata Párthoz (JDP) közeli forrásokból pénteken ismertté vált, hogy a párt vezetése áttekinti azt a tervet, amelynek értelmében három fővel kiegészítenék a kormányt. Egy-egy helyet a Liberális Demokrata Párt vezetőjének, Tanigaki Szadakazunak és az Új Komeito Párt irányítójának, Jamagucsi Nacuónak ajánlanának fel. A harmadik tárcát a JDP egyik befolyásos vezetője, Szengoku Josito kapná, akit a mostani természeti katasztrófa következményeinek felszámolásával és a helyreállítással bíznának meg.
   
Tanigaki azonban szombaton kijelentette, hogy nem venne részt egy ilyen kormányban.
   

Fotó: MTI

 

A kormányról szóló hatályos törvény értelmében a kabinetnek legfeljebb 17 tagja lehet. Jelenleg éppen ennyien viselnek tisztséget Kan Naoto kormányában, a terv megvalósításához ezért módosítani kellene a törvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.