Megélhetési bűnözés

Elsüllyedt a kalózok karmaiból kiszabadult hajó

Közel egy évvel elrablása után engedtek el szomáliai kalózok egy teherhajót, amely azonban a szabadulás után két órával süllyedni kezdett, s 25 fős legénységének menekülnie kellett - közölte az Európai Unió haditengerészeti ereje csütörtökön.

2011.03.10 17:38MTI

A Saint Vincent és Grenadine-szigetek zászlaja alatt hajózó, Rak Afrikana nevű hajót 2010. április 11-én rabolták el 280 tengeri mérföldre nyugatra a Seychelle-szigetektől. A legénység tagjai között indiai, pakisztáni és tanzániai állampolgárok is vannak. Úgy tudni, hogy váltságdíjat fizettek a hajóért és legénységéért, s a pénzt - a pontos összeg nem ismeretes - kedden adták át a tengeri martalócoknak.
   
A Rak Afrikanát szerdán engedték el a kalózok Szomália parti vizein. Két órával később a kapitány vészjelzést adott le, miután lék keletkezett a hajótesten, ömlött a raktérbe a víz, s öt órán belül várható volt a jármű elsüllyedése. Az S.O.S jelzésre az európai uniós haditengerészeti erő (NAVFOR) két hadihajója is segítségre sietett. Az elsőként érkező olasz hadihajó, a Zeffiro kimentette a tengerészeket, akik a hosszú fogság dacára is jól vannak, állapotuk kielégítő.
   
A 7561 tonna vízkiszorítású Rak Afrikana a Seychelle-szigeteki Rak Afrikana Shipping Ltd. tulajdona.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.