Titkosított vizsgálati anyag

Eddig sohasem látott légi felvétel a szeptember 11-i terrortámadásról!

Egy rendőrségi mentőhelikopter fedélzetéről készített és eddig sohasem látott légi felvétel került nyilvánosságra a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról.

2011.03.08 17:57MTI

"Az egész toronynak vége. Te jó ég! Az egészet földig rombolták" - hallható a felvételen a megdöbbent rendőrök egyikének felkiáltása.  "Hogyan omolhatott össze?" - kérdezi egy másik hang. A most nyilvánosságra került felvétel egyike azoknak a szeptember 11-i terrortámadásról szóló és eddig titokban tartott információknak, amelyeket a városi hivatalok adtak át az ikertornyok összeomlásának kivizsgálásával megbízott Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Hivatalnak (NIST).

A felvételt március 3-án tette közzé az NIST, az információs szabadságról szóló amerikai törvényre (FOIA) alapozott kérést követően. A videó azután több internetes oldalra is felkerült. Tavaly a rendőrségi helikopterek által készített több állóképet is nyilvánosságra hoztak a hasonló kéréseket követően.

Az egyik New York-i rendőrkapitányság légi- és tengeri mentőhelikopterének fedélzetéről készített 17 perces felvétel nagy részén a már jól ismert, de még mindig sokkoló képsorok láthatóak: a lángoló ikertornyok, valamint a várost ellepő füst és portakaró képei. A terrortámadást követően kizárólag a rendőrségi mentőhelikoptereket engedték a felhőkarcolók közelébe, így csak ők készíthettek légi felvételeket a lángoló tornyokról.

A helikopter először elszállt a hatalmas szürke füstfelhőkkel borított ikertornyok fellett, majd tovább haladva végigpásztázta a Manhattan alsó részén menekülő embersereget. A gép végül félúton a kikötő és a tornyok között landolt, majd a kamera a helikopter belsejében lévő köteleket mutatta, amelyekkel a tetőn lévő embereket kellett volna kimenteni.

2001. szeptember 11-én több mint 2600 ember lelte halálát a Világkereskedelmi Központnak (World Trade Center) a becsapódó utasszállító repülőgépektől lángba borult, majd összeroskadt ikertornyaiban.   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.