Eljárás nélkül tartották fogva

Szabadlábra helyezték a 2001. szeptember 11-i merényletek gyanúsítottját

Szabadlábra helyeztek Malajziában egy gyanúsítottat, akit a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokkal összefüggésben vettek őrizetbe, s eljárás nélkül tartottak fogva hét évig - jelentették be szerdán a délkelet-ázsiai országban.

2008.12.10 13:00MTI

A férfi, Jazid Szufat a Jemaah Islamiyah szélsőséges iszlamista szervezet tagja, s azért tartották fogva, mert úgy ítélték meg, hogy fenyegetést jelenthet Malajzia lakosságára nézve - mondta Szied Hamid Albar belügyminiszter. Szufatot még november 24-én engedték szabadon. "Azt hiszem, azután, hogy sokáig fogságban volt, újra beilleszkedhet a társadalomba" - tette hozzá. 

Arra nem tért ki a miniszter, hogy rendőri felügyelet alatt marad-e a férfi. Annyit mondott még, hogy decemberben szabadon engedtek öt másik személyt is, akit a belbiztonsági törvény alapján tárgyalás nélkül tartottak fogva. A 2001-es merényleteket vizsgáló amerikai bizottság megállapításai szerint a Kaliforniai Egyetem biokémikus szakán végzett férfit azzal bízta meg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, hogy készítsen biológiai fegyvert. 

A jelentésben az is szerepel, hogy 2000-től Szufat lakásában szállt meg az al-Kaida négy tagja, köztük annak a repülőgépnek az eltérítői, amely a washingtoni védelmi minisztérium épületére zuhant 2001. szeptember 11-én. A Jemaah Islamiyah célja az, hogy iszlám kormányzatot hozzon létre a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.