Jól élt benn a "barbárok bandája"

Börtönigazgatót csábított el az antiszemita gyilkosság csalija

Elcsábította az egyik fegyőrét, majd a börtönigazgatót az a fiatal nő, akit a zsidó származású Ilan Halimi elrablásáért és kegyetlen módon történt meggyilkolásáért felelős "barbárok bandájának" tagjaként 2006-ban kilenc év szabadságvesztésre ítéltek Párizsban. Mindkét férfit vád alá helyezték, amiért szexuális szolgáltatásokért cserébe megkülönböztetett módon bántak a 20 éves elítélttel.

2011.01.13 19:02MTI

A Le Parisien című párizsi napilap csütörtöki beszámolja szerint a versailles-i női börtön igazgatóját, Florent Goncalvest azzal vádolják, hogy "illegális módon tiltott tárgyakat adott át" egy elítéltnek. A 41 éves férfi 2009 decembere és 2010 októbere között folytatott viszonyt azzal a fiatal nővel, Emmával, akit a barbárok bandája "csalétekként" használt a négy évvel ezelőtt hatalmas visszhangot kiváltó kegyetlen antiszemita gyilkosság előtt, a zsidó fiatalember elcsábításához.

A pár a nő cellájában és az informatikai szobában találkozott rendszeresen. A lány cserébe ajándékokat, pénzt, mobiltelefonjába SIM-kártyákat és a börtönön belül előnyös munkát kapott.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője szerint nagyon kivételes, de súlyos esetről van szó, amelyre viszonylag hamar fény derült. A börtön igazgatóját az ügy kivizsgálásnak időszakára, három hónapra felfüggesztették, és megtiltották neki, hogy bármely büntetés-végrehajtási intézetbe betegye a lábát. A vizsgálatot január 3-án zárták le és szerdán emeltek ellene vádat. A férfi jelenleg rendőrségi felügyelet alatt áll, de szabadlábon védekezhet. Három év szabadságvesztéssel büntethető.


Az ügy akkor derült ki, amikor az elítélt cellatársai - akik az igazgatóval folytatott viszonyról nem tudtak - arról értesítették a büntetés-végrehajtás vezetőségét, hogy Emmával megkülönböztetett módon bánnak a börtönben. A vizsgálat során kiderült, hogy a lány először az egyik 36 éves fegyőrrel kezdeményezett viszonyt, akitől szintén ajándékokat, pénzt és mobiltelefont csalt ki. Az elcsábított börtönőrt is felfüggesztették állásából. A szerdai vádemelés előtti kihallgatáson az igazgató, a börtönőr és az elítélt is elismerte a vádakat.

A Le Parisien úgy értesült, az igazgató azzal magyarázta a tettét, hogy halálosan szerelmes lett Emmába. Azt remélte, hogy hamarosan összeköltözhet vele. A lány ugyanis büntetése felének letöltése után, néhány hónapon belül feltételesen szabadlábra kerülhetett volna. Emma ellen - akit tavaly ősszel új börtönbe szállítottak - csalás miatt indult eljárás.

A marokkói zsidó származású Ilan Halimit, egy párizsi telefonbolt eladóját az akkor 17 éves gimnazista Emma segítségével 2006 januárjában rabolta el egy héttagú külvárosi banda 450 ezer eurót követelve a fiatalember családjától.

A megkínzott és haldokló férfira három héttel később Sainte-Genevieve-des Bois-ban, Párizs egyik déli külvárosának utcáján találták rá meztelenül, néhány nappal azután, hogy az egyre kisebb összeget követelő emberrablókkal megszakadtak a tárgyalások. A férfi a kórházba szállítás során meghalt.

A franciákból, észak-afrikai arabokból, fekete-afrikaiakból és egy portugálból álló "barbárok bandája" korábban már több emberrablási kísérletet hajtott végre.

Halimi meggyilkolása vihart kavart a francia közéletben, miután egyértelművé vált, hogy a 23 éves fiatalembert zsidósága miatt ölték meg. Youssouf Fofanát, a "barbárok bandája" nevű bűnszövetkezet vezetőjét 2009-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.