Sosem derül teljes fény az áldozatokra

Név szerint azonosították a holokauszt áldozatainak kétharmadát

A holokauszt beazonosított áldozatairól vezetett listán már négymillió név szerepel - jelentette be kedden a jeruzsálemi Jad Vasem intézet és múzeum elnöke, aki szerint azonban a II. világháború alatt meggyilkolt mind a hatmillió zsidó pontos kilétére valószínűleg sosem derül teljes fény.

2010.12.21 17:35MTI

Erkölcsi parancs, kötelesség számunkra az adatok összegyűjtése, és a megemlékezés minden egyes elhunyt emberről. Ha így teszünk, sok fontos anyag kerül elő, amely segít a holokauszt tagadása elleni küzdelemben - mondta Avner Salev.

A Jad Vasem az elmúlt hat évtizedben sok millió nevet vizsgált át, és gyűjtött össze a túlélők elbeszéléseiből. Idén szeptember óta szabadon hozzáférhet a második világháborús lengyelországi archívumokhoz is, amelyekben nagyrészt a náci hatóságok által kiállított dokumentumok vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.