Nem lesz könnyű dolga

Beiktatták az első női rabbit a holokauszt óta Németországban

Christian Wulff államfő jelenlétében beiktatták tisztségébe Németországban az első női rabbit, aki a holokauszt óta foglalta el hivatalát.

2010.11.05 07:34MTI

Az ukrán születésű Alina Treiger előtt mindössze egy női rabbi szolgált Németországban, Regina Jonas 1935-ben került tisztségébe - bár ez mindmáig vitatott, mert csak privát ceremónián iktatták be. Jonas 1944-ben az auschwitzi megsemmisítő táborban halt meg.

Utódát, a 31 éves Treigert több száz ember jelenlétében iktatták be Berlin Charlottenburg nevű negyedének zsinagógájában. Mint mondta, nagyon örül, hogy rabbivá avatták - kétszáz évvel azután, hogy Németországban gyökeret vert a zsidó vallás liberális ága.

"Ez nagyon izgalmas nap számomra, egy nőtől szokatlan, hogy rabbi legyen, amikor fiatal voltam, nem is gondoltam erre" - mondta a ZDF közszolgálati televíziónak.

Treiger 2002-ben telepedett le Németországban, azelőtt zenei tanulmányokat folytatott Moszkvában. Németország zsidó közössége gyorsan növekszik a Szovjetunió összeomlása óta eltelt időben. Egyre több zsidó telepedett le az országban, így egyre több rabbira van szükség.

A II. világháború pusztítása után csak maroknyi zsidó maradt az országban, manapság 200 ezresre becsülik a közösség lélekszámát. Hitler hatalomra jutása előtt még 570 ezren voltak.


Christian Wulff német államfő szerint Treiger történelmi teljesítménye további lépést jelent a megbékélés felé Németországban, ahol a nácik hatmillió zsidó elpusztítását tervezték el.

A rabbinő beiktatásáról szólva az elnök megjegyezte, öröm tölti el a zsidó közösséget, és azt mutatja, hogy a zsidó élet - az ortodoxoktól a liberálisokig - újra erősebb gyökereket vert. Hasonló véleményt fogalmazott meg Guido Westerwelle külügyminiszter is. Treiger az északnyugati Oldenburg és Delmenhorst városaiban szolgálja majd a hívőket, köztük sok oroszajkút is.

A rabbinő rámutatott, hogy fontos az anyanyelvi vallásgyakorlás.

A zsidó vallás liberális ága épp ezt hirdeti, két évszázada Németországban nyitotta meg kapuit az első olyan zsinagóga, amelyben a helyi nyelven tartották a szertartásokat. A női rabbinak mindazonáltal nem lesz könnyű dolga, a németországi zsidó közösség az ortodoxok befolyása alatt áll, ők azonban nem nézik jó szemmel egy nő felavatását - mutatott rá Albert Meyer, Berlin zsidó közösségének korábbi vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.