Veszélyben az életük

Svédországot bírálta az ENSZ az iraki keresztények hazatoloncolása miatt

Az ENSZ bírálta Svédországot pénteken azért, mert hazatoloncolt öt iraki keresztényt, akiknek az élete otthon komoly veszélyben forog a szélsőségesek támadásai miatt.

2010.12.17 19:52MTI

Iraki keresztények ezrei kerestek menedéket külföldön vagy a biztonságosabb észak-iraki kurd térségben azután, hogy október 31-én öngyilkos merénylők megtámadtak egy bagdadi katolikus templomot, és megöltek 68 embert.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) szerint az öt hazatoloncolt iraki keresztény egy legalább húszfős csoporthoz tartozott, amelynek tagjai nem kaptak menedékjogot Svédországban. Közülük sokan azt állították, hogy kérésüket az iraki biztonsági helyzet javulására hivatkozva utasították el.

A pénteki bírálatban a főbiztosi hivatal megdöbbenésének adott hangot, és arra kérte az országokat, hogy nyújtsanak védelmet a Bagdadból, Kirkukból és három másik, a folyamatos támadások miatt veszélyesnek tartott térségből érkező irakiak számára.

Melissa Fleming, az UNCHR szóvivője szerint mintegy ezer család - hatezer ember - hagyta el az iraki fővárost és az északi Nineva tartományt az októberi támadások óta.


A környező arab országokban is látszik a félelem következménye: Szíriában, Libanonban és Jordániában egyre több iraki folyamodik menedékjogért, indoklásként a Káld Katolikus Egyház Miasszonyunk temploma elleni véres merényletre hivatkozva. Szíriába 133 család menekült november óta, a jordániai menedékkérők száma pedig megkétszereződött az utóbbi két hónapban a tavalyi adatokhoz képest.

A keresztény közösség valaha másfél milliós volt a 30 millió lakosú Irakban, de számuk mára 850 ezerre apadt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.