Muszlim vagy keresztény?

Gallup: A zsidók és a muszlimok kedvelik a leginkább Obamát

A zsidó és a muszlim vallású amerikaiak kedvelik a leginkább Barack Obama elnököt - derül ki a Gallup pénteken nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

2010.08.28 11:32MTI

A megkérdezett zsidók 61 százaléka, a muszlimoknak pedig 78 százaléka volt jó véleménnyel Obama teljesítményéről, szemben az ország lakosságának többségét alkotó protestánsokkal, akik közül mindössze 43 százalék osztozott az elégedettségben.

A katolikusoknál - ők adják a lakosság 22 százalékát - a megkérdezettek fele volt elégedett az elnök politikájával, ami csak egy kevéssel magasabb az országos, 48 százalékos átlagnál. A zsidóknak és a muszlimoknak az amerikaiak közötti aránya nem éri el a csoportonkénti 2 százalékot sem. A vallástalanok, ateisták és agnosztikusok a zsidóknál is jobban lelkesednek Obamáért. Az ő köreikben 63 százalékos az elnök támogatottsága. A leginkább elutasítók a mormonok, akik közül mindössze 24 százalék szimpatizál azzal, ahogy a Fehér Ház lakója politizál. A Gallup - jelenlegi felmérését az Obama hivatalba lépése, vagyis 2009 januárja előtt elkészített tanulmányával összevetve - megállapította, hogy leginkább a mohamedánok maradtak hűek az elnökhöz.

Körükben mindössze 8 százalékkal csökkent Obama népszerűsége, míg a zsidóknál 16, a nemzeti átlagban pedig 15 százalékos volt a csökkenés.

Az elnök, akinek kenyai állampolgárságú apja eredetileg muzulmán hitű volt, hivatalba lépése után több erőfeszítést tett annak érdekében, hogy javítson az Egyesült Államok és az iszlám világ viszonyán, amely főleg az afganisztáni és az iraki háború miatt romlott meg. Obamának a muszlimok irányába tett gesztusai közül a legnagyobb figyelmet a 2009 júniusában, a kairói egyetemen elmondott beszéde keltette.

A Time magazin és Pew intézet múlt héten publikált felmérése szerint az amerikai lakosság 24 százaléka véli úgy, hogy Barack Obama muszlim vallású, annak ellenére is, hogy az elnök számos alkalommal beszélt a nyilvánosság előtt keresztény hitéről.

A Gallup a 275 ezer felnőtt válaszain alapuló, telefonos felmérését január és június között készítette el, vagyis jóval azelőtt, hogy Obama a támogatásáról biztosította , a szeptember 11-i terrortámadás helyszínének közelébe tervezett, New York-i muszlim közösségi központ építését.

A közvélemény-kutató intézet szerint a statisztikai hibahatár 1 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.