Történelmi döntéseket kell hozni

Orbán: Erős Európához erős euró kell!

Ha erős Európát akarunk, akkor erős euróra is szükség van, és ennek érdekében most meg kell hozni néhány történelmi döntést.

2010.12.16 16:05MTI

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta csütörtökön Brüsszelben, az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos tanácskozása előtt. Szerinte ha az euró "nem nyeri vissza régi fényét és erejét, ha nem nyeri vissza azt a reményt, hogy az európaiak pénzéből igazi világpénzzé is válhat", akkor ennek a kárát azok az országok is el fogják szenvedni, amelyek nincsenek benne az eurózónában.

Péntekig tartó értekezletükön az uniós vezetők igyekeznek elvi megállapodásra jutni annak a rövid, korlátozott hatókörű uniós alapszerződés-módosításnak a szövegében, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezet tagállamai állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmust - lényegében készenléti hitelkeretet - alakítsanak ki a jövőben esetleg fizetési nehézségekkel szembekerülő országok megsegítésére.

A stabilitási mechanizmus létrehozását célzó tárgyalásokba az euróövezeten kívüli EU-országok is bekapcsolódhatnak, és ha valamikor szükségessé válik a mentőmechanizmus tényleges igénybe vétele valamely ország megsegítésére, akkor a zónán kívüli országok is dönthetnek úgy, hogy részt vesznek az akcióban. Lengyelország komolyan fontolóra veszi, hogy részt vegyen a megteremtendő európai pénzügyi stabilitási mechanizmusban - közölte Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

"Ha megnézzük, mik történnek a világban, talán jobb, ha vállaljuk azt a kockázatot, hogy szükség lehet a mi hozzájárulásunkra is, miközben mi magunk szintén számíthatunk segítségre, ha valami balul ütne ki Lengyelországban" - fogalmazott Tusk az EU-csúcsértekezlet előtt.

A lengyel kormányfő előzőleg részt vett visegrádi csoporthoz tartozó másik három ország - Magyarország, Csehország és Szlovákia - miniszterelnökével, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel folytatott megbeszélésen.

A résztvevők - közölte újságírókkal Orbán Viktor - támogatásukról biztosították a januárban kezdődő féléves magyar EU-elnökség programját.

Az uniós végrehajtó testület elnöke külön üdvözölte, hogy annak egyik témája a gazdasági kormányzás ügye lesz - tette hozzá Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Orbán közlése szerint a visegrádiak és Barroso találkozóján fontos döntéseket hoztak a jövő februárban esedékes uniós energiacsúcs ügyében, ahol az energiahatékonyság és -biztonság lesz a téma.

Üdvözölték a találkozón azt a történelmi áttörést is - fogalmazott a magyar kormányfő -, hogy két nappal korábban megállapodás született a magyar és a szlovák gázvezetékrendszerek közötti összeköttetés megteremtéséről.

A lengyel-szlovák szakasz ügyében is elkötelezettséget tükröző nyilatkozatok hangzottak el, így létrejöhet - a kommunizmus összeomlása után most először - az az észak-déli gázvezetékrendszer, amely biztonságot nyújt egész Közép-Európa energiaellátásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.