Kétoldalú energetikai szerződést kötünk

Orbán és Radicová szerint az állampolgárság kérdésében nincs egyetértés

Szlovákia és Magyarország kétoldalú szerződést köt az észak-déli gázvezeték létrehozásáról - ezt a két ország miniszterelnöke, Iveta Radicová és Orbán Viktor jelentette be keddi pozsonyi megbeszéléseik után sajtóértekezleten. Ellenben a határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében Magyarország és Szlovákia álláspontja továbbra is nagyon messze van egymástól.

2010.12.14 19:21MTI

Orbán Viktor szerint Közép-Európa sorsa attól függ, hogy képesek leszünk-e megépíteni ezt az észak-déli gázvezetéket.

"Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés" - szögezte le a kormányfő. Mindkét fél úgy véli, hogy az észak-déli gázvezeték létrehozása növeli a közép-európai országok energiabiztonságát.

Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák kormányfő sajtótájékoztatót tart a pozsonyi miniszterelnöki hivatalban.(fotó: MTI)


Orbán és Radicová szerint az állampolgárság kérdésében nincs egyetértés

A határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében Magyarország és Szlovákia álláspontja továbbra is nagyon messze van egymástól - ezt a két ország miniszterelnöke közölte kedden Pozsonyban a szlovák-magyar megbeszélések utáni sajtóértekezleten.

Orbán Viktor a jövő év első felében esedékes magyar európai uniós elnökség előkészítése kapcsán tett kedden délután hivatalos munkalátogatást Szlovákiában.

A mintegy félórás négyszemközti, illetve a nagyjából egyórás plenáris megbeszélések folyamán a magyar EU-elnökség prioritásain kívül a kétoldalú kapcsolatok néhány témája is napirendre került.

"Vannak témák, amelyekben nem értünk egyet, és nem jutottunk közös nevezőre, amelyekben Szlovákia és Magyarország álláspontjai messze vannak egymástól. Ilyen a kettős állampolgárság kérdése" - jelentette ki Iveta Radicová.

Orbán Viktor szerint a határon túli magyarok kettős állampolgársága kérdésében "a két ország álláspontja nagyon messze van egymástól".

Mindkét politikus azonban pozitív fejleménynek minősítette, hogy a szlovák-magyar problémák megvitatására létesült vegyes bizottságok már megkezdték a munkát. A 12 vegyes bizottságból hat már az idén találkozott, míg a többiek a jövő év elején fognak tanácskozni.

Radicová és Orbán megállapították, hogy az energetikai és a regionális együttműködés terén sikerült a feleknek előrelépniük. "A többi téma, a jövőbeni prioritások nem választanak el, hanem összekötnek minket. A jövő szempontjából több közöset látunk, s egyetértünk abban is, hogy a múlt nem fog minket elválasztani" - szögezte le Radicová.

A magyar miniszterelnök az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva aláhúzta:

a közép-európai országok jövője közös.

"Vagy mindnyájan sikeresek leszünk, vagy senki. Minden bilaterális kérdés megoldásakor érdekünk, hogy Szlovákia sikeres legyen. Ugyanakkor abból a feltételezésből indulunk ki, hogy Szlovákia számára is fontos, hogy Magyarország sikeres legyen" - hangsúlyozta Orbán, aki szerint a találkozót "az ésszerűség légköre" jellemezte.

Radicová a találkozón megerősítette, hogy a jövő év első felében hivatalos látogatásra Szlovákiába várja a magyar kormányfőt. Orbán Viktor közölte, hogy a meghívást elfogadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.