Kommentált az Új Szó

"Merő mosoly és szimbólum": Orbán Pozsonyban járt

Mosoly és szimbólum cím alatt közöl kommentárt Orbán Viktor magyar miniszterelnök pozsonyi látogatásáról az új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

2010.12.16 11:57MTI

Az újság szerint Orbán Viktor keddi pozsonyi vizitje "némileg eltér az előző ciklus magyar–szlovák kormányfői találkozóitól", mert nyugodtabb légkör jellemezte, de nem sokat lehet mondani róla. "Egyetlen kézzelfogható eredménye az észak–déli gázvezetékről tett szándéknyilatkozat volt, a többi merő mosoly és szimbólum" - véli a szerző.

Kocur László szerint "a tárgyalást követő sajtóértekezleten Orbán, miután lefutotta a kötelező udvariassági köröket, zömmel Magyarországra üzent. Ehhez kapóra jött a Reuters hitelminősítést firtató kérdése, melyre árnyaltabb formában elmondhatta, amit Kósa Lajos úgy fogalmazott meg, hogy nem a hitelminősítők kormányozzák Magyarországot".

Iveta Radicová a diplomácia virágnyelvén elmondott beszédének egyetlen világos politikai üzenete az volt, hogy a kettős állampolgárságról továbbra sincs egyetértés - fejti ki Kocur.

Hozzáteszi: Radicovát a főügyészről és a koalícióról nem kérdezték, így – mivel haza üzenni nem tudott – átadta a terepet a gazdaságpolitikáját magyarázó magyar miniszterelnöknek. "Az elmúlt négy évben – leszámítva Szili Katalin és Pavol Paska alkalmankénti és eredménytelen bájolgását – a legfelsőbb – államfői és miniszterelnöki szinten volt a legfagyosabb a két ország közti viszony.

Amíg a Sólyom László kitiltását támogató Ivan Gasparovic hivatalban lesz, kicsi a valószínűsége, hogy elnöki szinten javulás áll be.

A keddi tanácskozás annyit megmutatott, kormányfői szinten van politikai akarata normális hangnemben folytatott párbeszédre, és a két ország kapcsolatának rendezésére. Ez egyelőre nem túl sok, de több annál, ami eddig volt" - záródik az Új Szó kommentárja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.