Elárasztották az emberek a boltokat

Fekete péntek: Vásárlási lázban ég Amerika!

Vásárlók tömegei árasztották el péntek hajnaltól az amerikai áruházakat, ahol a műszaki áruházaktól a játékboltokig a kereskedők 20-75 százalékos árengedménnyel várták őket, a hálaadás napja utáni, hagyományos "fekete pénteki" akció alkalmából.

2010.11.26 16:44MTI

A fekete péntek a karácsonyi ajándékvásárlási maraton startja az Egyesült Államokban. Most is, mint minden évben, hóval-esővel dacoló, türelmetlen csoportok várták sok helyen a kora hajnali órákra időzített nyitást. A vásárlók az idén is a játékokat, a szórakoztatóelektronikai készülékeket és a márkás ruházati cikkeket keresték leginkább.

Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség szerint ezen a hétvégén 138 millió vásárló fordul meg az üzletekben. Az előrejelzések egybehangzóan arra számítanak, hogy az idén erősebb lesz a közönség vásárlási kedve, mint az elmúlt két évben.

Több üzlet az egyébként országos munkaszüneti napon, hálaadáskor is nyitva tartott, és sok helyütt a fekete pénteki kedvezményt több héten át fenntartják.

A fekete péntek elevezés egyébként nem gyászos tartalmú, hanem arra utal, hogy a kereskedők forgalma ezen a napon fordul át a veszteséges, a szakzsargon szerint "vörös" szakaszból a nyereséges "feketébe".

Az idei akciós napon az áruházak legfőbb célja, hogy a lassan javuló gazdasági feltételek között fenntartsák és tovább tüzeljék a fogyasztók éledező vásárlókedvét. Ennek Amerikában óriási jelentősége, mert a gazdaság mintegy 70 százaléka fogyasztásfüggő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.