A férfiak is szeretik megjutalmazni magukat

Vásárlásmániás férfiak

Ugyanúgy elkaphatja a vásárlási láz a férfiakat is, mint a nőket - állapították meg német kutatók.

2010.06.26 12:30MTI

"Vizsgálatunkból kiderül, hogy a vásárlási láz nem kifejezetten női probléma, a férfiak sokkal inkább érintettek, mint azt korábban gondolták" - fejtette ki Peter Kenning, a friedrichshafeni Zeppelin Egyetem marketing tanszékén dolgozó kutató. A tudósok olyan férfiak agytevékenységét elemezték mágneses rezonanciatomográffal, akik hajlandóságot mutattak a vásárlási mániára.

A kísérletben részt vevők feladata az volt, hogy ítéljék meg, mennyire tartanak vonzónak egyes márkajelzéseket. A kontrollcsoport olyan férfiakból állt, akikre nem jellemző a vásárlási láz. A kísérlet során a vásárlási mániásnak tartott férfiak jutalmazási rendszerének agyi területei lényegesen erősebb aktivitást mutattak, mint a kontrollcsoporthoz tartozóké.

Erőteljesebb érzelmi izgalommal és jutalmazási elvárásokkal reagáltak a mutatott márkajelzésekre, reakcióik pedig azokban az agyi területekben következtek be, amelyek a szenvedélybetegségekhez kapcsolódó viselkedésben is szerepet játszanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.