Berlusconi is beszólt egykor Schulznak

Náci jelmondat miatt küldtek ki az ülésről egy brit képviselőt

El kellett hagynia szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének termét Godfrey Bloom brit euroszkeptikus képviselőnek.

2010.11.24 14:00MTI

Bloomnak azután kellett elhagynia a termet, miután az európai uniós csúcstalálkozókról folytatott vita alatt egy náci jelmondatot idézett, Martin Schulz szocialista frakcióvezetőt pedig "antidemokratikus fasisztának" nevezte.

Schulz és Bloom felszólalásai élénk vitát váltottak ki az ülésteremben, majd végül Jerzy Buzek EP-elnök a házszabályra hivatkozva kiküldte Bloomot a helyiségből. A német képviselő közlése szerint beszéde alatt Bloom az "egy nép, egy birodalom, egy vezér" (Ein Volk, ein Reich, ein Führer) jelmondatot idézte.

Schulz éppen arról beszélt, hogy a nemzetközi gazdasági válság leküzdése érdekében az EU-nak egységesen kell cselekednie. Schulz a közbeszólást követően, még felszólalásában hívta fel a figyelmet Bloom szavaira.

Bloomot ezután több más képviselő és Buzek is bocsánatkérésre szólította fel, ám ő - szót kapva - ezt nem tette meg, hanem becsmérlő jelzőkkel illette Schulzot. Ezt követően kérte fel Buzek, hogy hagyja el az üléstermet, amit a képviselő meg is tett. Az EP elnöke egyebek között arra hivatkozott, hogy ilyen hangulatban lehetetlen folytatni az ülést. Kérte egyúttal, hogy közbekiabálásokkal, hangoskodással a képviselők ne zavarják egymást.

Hét évvel ezelőtt Schulzot Silvio Berlusconi olasz kormányfő is inzultálta egy ízben az EP-ben. Egy parlamenti vita során Berlusconi az egykori náci koncentrációs táborok kápóihoz hasonlította a német képviselőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.