"Román föld"

Náci jelképeket festettek fel a zsinagógára

Náci jelképeket festettek fel ismeretlen tettesek a chisinaui zsinagóga falára; a zsidó templom meggyalázását erélyesen elítélte Moldova ideiglenes elnöke és az ország zsidó hitközségének a vezetője is.

2010.09.15 13:41MTI

Ismeretlen tettesek horogkeresztet és az SS hadsereg jelképeit festették fel a zsinagóga falára. Emellett Nagy Romániát ábrázoló térképet is rárajzoltak, mellé biggyesztve a román radikális nacionalisták jelszavát, a "Besszarábija - román föld" feliratot.

A felfestések a hét végén jelentek meg a zsidó templom bejáratánál. Mihai Ghimpu, az államfői tisztet ideiglenesen ellátó házelnök szerdán erélyesen elítélte a bűntényt, és követelte a tettesek kézre kerítését.

Ghimpu szerint a történtek "kihívást jelentenek a kormányzó szövetségnek". Közölte, hogy az ilyen tettek nincsenek összhangban a polgárok érzelmeivel.

Meggyőződését fejezte ki, hogy ez nem fogja megzavarni az etnikumok közötti viszonyokat és a zsidó hitközség tagjainak a nyugalmát.

Zalman Abelszki moldovai főrabbi "provokatív cselekménynek" nevezte a zsinagóga meggyalázását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.