Nem tetszett neki a lisszaboni csúcstalálkozó

Fidel Castro katonai maffiának nevezte a NATO-t

Katonai maffiának nevezte a NATO-t, és élesen bírálta az észak-atlanti szövetség múlt hétvégi lisszaboni csúcstalálkozóján tett bejelentéseket Fidel Castro volt kubai elnök hétfőn publikált írásában.

2010.11.22 17:55MTI

A portugál fővárosban tartott találkozó eredményei kapcsán Castro leszögezte: nem látja, hogy azok miféle nyugalmat hoztak az emberiségnek. "Lisszabonban egyetlen olyan szó nem hangzott el, amely reménnyel tudná eltölteni azt a több milliárd embert, aki a szegénységtől, az elmaradottságtól, az élelmiszer- és lakáshiánytól, a munkanélküliségtől és az oktatás elégtelenségétől szenved" - mutatott rá a volt kubai elnök.

"A NATO, a világ csendőre" című írásában. Castro szerint az észak-atlanti szervezet egy olyan ragadozómadár, amely "a jenki birodalom szoknyáján költ", és már csak a neve hallatán is rosszullét kerülget mindenkit.


A kubai exelnök elmélkedésében Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárt csak mint a "katonai maffia vezetőjét" emlegette, akinek megnyilvánulásai - mint fogalmaz - gyakran a dán kormány és a náci betolakodók közötti egykori, a második világháború idején kialakult szoros együttműködésre emlékeztetik.

A lisszaboni találkozón részt vevő Barack Obama amerikai elnököt Castro "a világ legjobb kígyóbűvölőjének" nevezte írásában. "A Nobel-békedíj után oda kellene ítélni neki (Obamának) a világ legkiválóbb kígyóbűvölőjének járó kitüntetést is" - jegyezte meg a kubai exelnök.

Castro az atlanti szövetség afganisztáni jelenléte kapcsán megjegyezte: az amerikai és a szövetséges csapatok kivonulásának reménye kellemes érzéssel tölti el. Mint kifejtette, maguk a szövetségesek is kezdik belátni, hogy el kell hagyni az ázsiai országot, hiszen akár több évtizedbe is beletelhet ennek a háborúnak a tényleges lejátszása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.