Havanna hallgat

Fidel Castro: a kubai modell nem működik

Fidel Castro volt kubai elnök egy amerikai havilapnak adott interjújában kijelentette, hogy a kubai kommunista gazdasági modell nem működik.

2010.09.09 19:25MTI

Meghökkentő ez a kijelentés tőle, aki a hatalomból való négy évvel ezelőtti távozása óta szembetűnően keveset nyilatkozott a hazáját érintő témákban.

Raúl Castro, Fidel öccse, a jelenlegi elnök többször tett hasonló kijelentést, de az 1959-es kubai forradalom atyjától mégis szokatlan az ilyen nyers megállapítás. Jeffrey Goldberg, a The Atlantic című folyóirat tudósítója megkérdezte Fidel Castrót, hogy szerinte a kubai gazdasági rendszert még mindig érdemes-e átvennie más országnak. Erre ő azt válaszolta: "a kubai modell már nálunk sem működőképes". Az újságíró internetes naplójában örökítette ezt meg. Goldberg Castro meghívására utazott a múlt héten Kubába, és négy nap alatt több interjút készített vele több témában. A havannai kormány egyelőre nem reagált rá, és a hivatalos média még nyilvánosságra sem hozta a beismerést. Kubai-amerikai emigráns körökben meglepetést keltett a kijelentés, amelyet úgy értékelnek, hogy Fidel Castro ezzel felhatalmazást adott Raúl Castrónak a gazdaság megreformálására. "Ez nyilvános jelzés a Líder Máximo (legfőbb vezető) részéről, hogy az elnök vágjon bele a szükséges gazdasági reformokba, hogy ki lehessen jutni a válságból "- mondta Rafael Lima, a miami egyetem professzora, aki szerint kizárható, hogy "szenilitási roham" miatt mondta volna Fidel Castro, amit mondott. Éppen ellenkezőleg, azt bizonyítja, hogy bármely mélyreható döntéshez még mindig Fidel jóváhagyására, "pecsétjére" van szükség a szigeten - vélekedett a tanár.

"Amit soha nem fog kimondani, az az, hogy maga a forradalom vallott kudarcot" - tette hozzá.

Andy Gómez az egyetem Kubai Tanulmányok Intézetének alrektora szerint "nem másról van szó, mint hogy Fidel Castro elfogadja, amit a testvére, Raúl azóta mond, amióta 1997-ben hazatért első kínai útjáról: a kubai gazdaság összeomlott, és reformokat kell bevezetni". Fidel akkor azzal az érvvel utasította ezt el, hogy ő nem lesz Kuba Gorbacsovja. Gómez szerint a kubai pénzügyi és gazdasági helyzet "kimerült", a kormány még az idén el akar bocsájtani 250 ezer embert. "A nép az államtól függ, az állam pedig csődbe ment". Véleménye szerint a nagy kérdés az, hogy mennyire mélyrehatóak lesznek a reformok, amelyekhez a tervek készítése gyors ütemben halad. Raúl Castro például decentralizálhatja a bürokráciát, amely megbénítja az országot. Gómeznek kétségei vannak a reformok sikerét illetően, különösen azért, mert az átalakítás nagyon nehéz külföldi befektetések nélkül, de a befektetők nem bíznak egy olyan országban, ahol nem kapnak jogi garanciákat.


Havannai ellenzéki vélemény szerint Fidel Castro "lenyűgöző módon, a saját embereit demoralizálva csatlakozott a nemzeti közmegegyezéshez, amely szerint a modell nem működik, és a katasztrófába viszi az országot".

Oscar Espinosa Chepe ellenzéki közgazdász úgy véli, hogy Raúl Castro tudatában van az átfogó reformok szükségességének az országban, amely szinte mindent importál, amit elfogyaszt.

Az újdonság az, hogy a volt elnök kertelés nélkül támogatja a reformot, noha sokan makacsnak tartják. Kubában Raúl Castro elnöksége óta vannak reformok, de ezek Chepe szerint szinte jelentéktelenek, ráadásul korlátozások kísérik őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.