"Kérvény az Egyesült Államok elnökéhez"

Fidel Castro atomháborútól retteg

Fidel Castro volt kubai államfő egy szerdán közzétett írásában arra kérte az amerikai elnököt, ne támadja meg Iránt, mert az atomháborúhoz vezetne.

2010.08.04 10:18MTI

A "Kérvény az Egyesült Államok elnökéhez" címet viselő írás a Cubadebate.cu hivatalos internetes oldalon jelent meg, ahol az egykori kubai vezető rendszeresen közli véleményét. Fidel Castro első alkalommal fordult az Egyesült Államok elnökéhez a nukleáris háború veszélyétől tartva, és Irán megtámadásának elvetését kérve: "... az Ön országában mindenki, még a legádázabb bal- és jobboldali ellenfelei is bizonyosan hálásak lesznek Önnek, elsősorban pedig az amerikai nép, amely egyáltalán nem tehet a kialakult helyzetről" - hangsúlyozta Castro.

"Ezt kell csinálni! A világ így megszabadulhatna a nukleáris és a hagyományos fegyverektől is. - tette hozzá Castro. - Kérem, szíveskedjék meghallgatni ezt a kérést, amelyet a kubai nép nevében közvetítek Önnek!" A szerdai cikkben Fidel Castro kifejtette: Barack Obamának tudnia kell, hogy kiváltságos helyzetben van, hiszen ha helyesen jár el, az igazi békét jelenthet az emberiségnek. Közölte, tisztában van vele, hogy nem várható el Obamától gyors válasz, de arra kéri az amerikai elnököt, fontolja meg jól lépéseit, konzultáljon szakembereivel és nemzetközi szövetségeseivel, sőt ellenfeleivel is.

Fidel Castro írásában a nukleáris háború kockázatát feszegeti, amelyet az Észak-Koreával a dél-koreai hadihajó elsüllyedése miatt kialakult konfliktus, valamint az iráni atomprogram idézett elő. Véleménye szerint ha Obama végrehajtja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatában foglalt Irán-ellenes szankciókat, elsősorban az iráni tengeri szállítmányok átvizsgálására vonatkozó büntetőintézkedéseket, akkor a cél érdekében bevetett összes észak-amerikai hadihajó elsüllyed majd, hiszen Teherán korábban kijelentette, hogy száz rakétát fog kilőni az Iránt körülzáró amerikai és izraeli hajókra.

"Az Egyesült Államok egyik elnöke sem állt még ilyen súlyos döntés előtt, épp ezért előrelátónak kell lennie" - mutat rá Castro.

Az elmélkedésben szó esik még a klímaváltozás hatásairól, valamint a Mexikói-öbölben történt súlyos olajszennyezésről is. A közéletbe - négy év betegség miatti távollét után - nemrég visszatért egykori kubai elnök augusztus 13-án tölti be 84. életévét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.