Emberéletek, drog, bűnösök

A calabriai maffiát is kiszorította az olasz piacról a balkáni "kokainkirály"

A szerb sajtóban gyakran "a balkáni kokainkirályként" emlegetett Darko Saric és bandája 2008-2009-ben, alig két év alatt kiszorította a calabriai maffiát az észak-olaszországi kábítószerpiacról.

2010.11.17 15:11MTI

Ezt írta a Blic című, rendszerint jól értesült belgrádi lap szerdán azzal az összehangolt nemzetközi kábítószer-ellenes rendőrségi akcióval kapcsolatban, amelyet előző nap hajnalban hajtottak végre Olaszországban, Szerbiában és négy másik országban.

Hírek szerint Magyarországon is adtak ki letartóztatási parancsot az ügyben. A Blic "a nyomozókhoz közel álló" forrásra hivatkozva azt írta, Saric és klánja jobb minőségű kokaint árult az északolasz városokban alacsonyabb áron, mint a piacot addig uraló calabriai ,ndrangheta. Havonta 250 kilogramm kábítószert csempésztek be Dél-Amerikából. A banda két részre osztva működött.

Az egyik csoportnak - amely a rendőrség szerint nagyjából 200 emberből áll - az volt a feladata, hogy a dél-amerikai kartellektől beszerezze a kokaint, raktározza Argentínában, Uruguayban és Brazíliában, majd útnak indítsa a szállítmányokat adriai-tengeri kikötőkbe, elsősorban Olaszországba és Montenegróba.

A másik, Európában működő csoport feladata volt átvenni a kábítószert, és szétteríteni Nyugat-Európában.

A piramisszerűen felépülő kábítószercsempész banda élén álló, montenegrói születésű Saric - egyik alvezérével együtt - továbbra is szökésben van, de az illetékes szerb különleges ügyész azt mondta, számítani lehet rá, hogy hamarosan őt is elfogják. Korábban volt olyan értesülés, hogy Svájcban bujkál, de a Blic most azt írta, hogy a szerb rendőrség gyanúja szerint Montenegróban rejtőzik.

A bandavezér öccse, a 35 éves Dusko Saricot már korábban letartóztatták Montenegróban azzal a gyanúval, hogy tagja a kábítószercsempész bandának.


A kedd hajnali összehangolt akcióban - amelyet kétévi nyomozás eredményeként hajtottak végre - összesen 84 embert tartóztattak le - a legtöbbet közülük Olaszországban -, és lefoglaltak három és fél tonna kokaint.

Ez volt az elmúlt 15 év legnagyobb kábítószerfogása Olaszországban. Szerbiában négy embert tartóztattak le az ügyben - egyet Belgrádban, három másikat a dél-szerbiai Kragujevácon - és számos házkutatást tartottak Belgrádon és Kragujevácon kívül többek között Újvidéken és Uzicében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.