Véletlenül derült rá fény

Hét embert gyanúsítanak szervkereskedelemmel Szerbiában

Az Európai Unió koszovói igazságügyi missziója (EULEX) elkészítette a vádiratot abban az illegális szervkereskedelemmel kapcsolatos ügyben, amelyre mintegy véletlenül derült fény két éve - adta hírül a koszovói média.

2010.11.12 19:00MTI

Összesen hét embert vádolnak, a koszovói rádió szerint öt koszovói, egy török és egy izraeli állampolgárt. Öten szabadlábon védekeznek, a két külföldi vádlott ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki - közölte az EULEX.

A vádlottak közül négyen orvosok, egyikük pedig a koszovói egészségügyi minisztérium egy korábbi magas rangú tisztségviselője.

A koszovói média beszámolója szerint a csoport 100 ezer euró fejében vállalt szervátültetéseket egy pristinai magánklinikán. A szervdonorokat - kivétel nélkül mélyszegénységben élő embereket - Moldovából, Kazahsztánból, Oroszországból és Törökországból vitték Koszovóba; és kevesebb mint 15 ezer eurót fizettek nekik.

Az ügyre 2008 november elején derült fény, amikor a pristinai repülőtéren felfigyeltek egy láthatóan rossz fizikai állapotban lévő férfira, aki Isztambulba akart utazni. A török férfi elmondta, hogy nem sokkal korábban műtötték meg, miután pénz fejében felajánlotta az egyik veséjét egy izraeli férfinak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.