Sok felesleges műtétet hajtottak végre

Egészséges szerveket műtött ki a betegeiből a "horror klinika" sebésze

Az olasz bíróság tizenöt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a "horror klinika" sebész főorvosát, ahol anyagi haszonszerzés céljából számos felesleges műtétet hajtottak végre.

2010.11.05 15:00Soós Anita
Pier Paolo Brega Massone

Az ügyészség eredetileg 21 év elzárást kért Pier Paolo Brega Massone ellen, miután a tárgyaláson kiderült, hogy a sebész 86 betegen végzett szükségtelen beavatkozásokat annak érdekében, hogy nagyobb összegeket téríttessen vissza a társadalombiztosítással.

Massonét azzal vádolták, hogy kizárólag anyagi haszonszerzés céljából a felesleges műtétekkel fájdalmat okozott halálos beteg pácienseinek a "horror klinikaként" elhíresült milánói kórházban. A nyomozást egy névtelen feljelentés alapján 2007-ben indították meg.

A lehallgatások során az orvos nyíltan beszélt arról, hogy az invazívabb műtétek nagyobb jövedelmet eredményeznek. Az egyik betegen egy kisebb rendellenesség esetén emlőeltávolítást végeztek, egy másik, tüdőgyulladásban szenvedő beteg tüdejének egy részét pedig eltávolították. Az ügyészek szerint legalább öt, főként idős beteg vesztette életét olyan műtétek következtében, amelyek állapotukhoz képest túlságosan kockázatosak voltak.

Az orvosok ellen a kegyetlenséggel súlyosbított szándékos emberölés, valamint 2005-2006-ban 2,5 millió euró értékű társadalombiztosítási csalás vádját hozták fel. Massone munkatársait, Pietro Fabio Presiccit és Marco Panserát tíz év illetve hat év kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték.

További öt orvost is szabadságvesztésre ítéltek, másfél és három év időtartam között. Egyedül az altatóorvost mentették fel.

"Én vagyok a bűnbak" - mondta Massone ügyvédjének, amikor a bíróságon felolvasták az ítéletet.

Massone, Presicci és Pansera az ítélet szerint 50 ezer és 80 ezer euró közötti kártérítést fizet a polgári pert kezdeményező körülbelül 40 betegnek, valamint 90 ezer eurót a megyének és az olasz egészségügyi szolgálatnak.

A 2008 júniusában letartóztatott 14 személy közül öt, köztük a klinika igazgatója, Francesco Paolo Pipitone is vádalkut kötött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.