"Adja vissza a kormányzást a népnek"

Ellenséges hangulat: Obama "költözik" a képviselőházból

A republikánusok megszerezték a többséget a szövetségi képviselőházban a kedden megtartott félidős választásokon, a demokratáknak viszont sikerült megőrizniük többségüket a szenátusban.

2010.11.03 08:13MTI

A képviselőház új többsége nevében John Boehner, a szövetségi alsóház leendő házelnöke kijelentette, hogy az amerikai nép világosan megüzente Barack Obama elnöknek: meg kell változtatnia irányvonalát.

Az ohiói képviselő azt követelte, hogy Washington fogja vissza a költekezést és "adja vissza a kormányzást a népnek".

A törvényhozás, a Capitolium épülete látható őszi falevelek mögött, Washingtonban az amerikai félidős kongresszusi választások napján, 2010. november 2-án. (fotó: MTI)


Ezzel Nancy Pelosi, az Egyesült Államok első női képviselőházi elnöke elveszette hivatalát, amelyet az új összetételű kongresszus januári megalakulásáig tölthet be.

A CNN szerint a republikánusok a kamara megszerzéséhez szükséges 39-nél akár egy tucatnyival is több mandátumot szereztek. Az MSNBC előrejelzése szerint a republikánusoknak 241, a demokratáknak pedig 192 mandátumuk lesz. A siker az 1994-es "republikánus forradalomhoz" mérhető, amikor a konzervatív párt 54 mandátumot hódított el, viszont akkor sikerült elnyernie a szenátusi többséget is.

Ezt a célt a CNN előrejelzése szerint nem sikerült elérnie.

A részeredmények szerint az ország legnagyobb figyelemmel kísért összecsapásában Henry Reid, a szenátusi többség vezetője sikerrel verte vissza a Tea Party által támogatott Susan Angle támadását. A demokratáknak John Manchin révén sikerült megnyerniük a kulcsfontosságú nyugat-virginiai szenátorválasztást is, amelyen a júniusban 51 évi szenátorság után elhunyt demokrata Robert C. Byrd helye volt a tét.

Kaliforniában Barbara Boxer nyert, amivel a jelek szerint szertefoszlatta a republikánusoknak a felsőházi győzelemmel kapcsolatban táplált reményeit.

A republikánusoknak a jelenlegi helyeik megtartása mellett 10 mandátumot kellett volna megszerezniük a felsőház elhódításához. Ehhez a szavazatösszesítések első óráiban biztatást nyújtott számukra, hogy 3 államban - Indianában, Észak-Dakotában és Arkansasban sikerült elnyerniük a demokrata mandátumot.

A Kentuckyban győzelmet aratott Rand Paul és a Floridában eredményes Marco Rubio lett az ultrakonzervatív Tea Party két első megválasztott szenátora. Jelölttársuk, Christine O'Donnell elbukott a demokrata Chris Coonsszal szemben. Ez utóbbi összecsapást Joe Biden alelnök megüresedett helyéért vívták.

A szenátusi választás hivatalos végeredménye néhány állam - például Alaszka voksai összeszámlálásának bonyolultsága miatt - csak napok vagy hetek múlva várható. A demokrata Andrew Cuomo megszerezte New York állam, párttársa, Jerry Brown pedig Kalifornia kormányzói posztját, pedig ellenfele az a Meg Whitman volt, aki magánvagyonából több, mint 140 millió dollárt költött a legyőzésére.

Az utolsó szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint reggel hatkor zárják. Barack Obama elnök délután hatkor értékeli a választás eredményeit.

A republikánus képviselőházi győzelem után a konfrontáció korszaka köszönt Washingtonban

- "Ez nem a kompromisszumok ideje" - jelentette ki a választások célegyenesében John Boehner, az amerikai képviselőház leendő republikánus házelnöke, aki januártól az új összetételű szövetségi kongresszusban próbálja majd megvalósítani pártjának irányvonalát, amely szöges ellentétben áll az amerikai választó által most megbüntetett Barack Obama elnök politikájával.

A Boehner által képviselt elvek alapvetően egybecsengenek a választás egyértelmű győztese, a törvényhozásba több képviselőjét és szenátorát bejuttató, ultrakonzervatív Tea Party mozgalom követeléseivel, vagyis azzal, hogy Washington fogja vissza a költekezést és "adja vissza a kormányzást a népnek".

A republikánusok az Amerikának tett fogadalom című választási programjuk értelmében megpróbálják majd a 2008-as szintre visszaszorítani a jövő évi költségvetést. A republikánusok képviselőházi győzelme, ahogy azt az elemzők többsége előre megjósolta, "történelmi léptékű", s csak a szavazatok végleges összesítése után derül majd ki, hogy sikerült-e beállítani, vagy túlszárnyalni az 1994-es "republikánus forradalom" 54 mandátumos térnyerését.

John BOEHNER republikánus képviselőjelölt könnyes szemmel mond beszédet Washingtonban 2010. november 2-án, az amerikai félidős kongresszusi és kormányzóválasztások éjszakáján - MTI


Noha a konzervatívoknak nem sikerült elhódítaniuk a szenátust is, ahogy azt 16 évvel ezelőtt tették, de mivel a törvények elfogadásához a két kamara együttműködése szükséges, a hátralévő két évben jelentősen lelassítják vagy megbénítják majd a Fehér Ház által kezdeményezett törvények elfogadását. Emiatt jelentősen megváltozik az Obama-elnökség jellege.

Az eddigi kényelmes, két kamarai többségre támaszkodó kormányzat kénytelen lesz elsajátítani a végrehajtó hatalomban rejlő összes trükk és lehetőség kiaknázását annak érdekében, hogy megkerülhesse az ellenségessé vált törvényhozást.

A másik út a kétpárti együttműködés lehetne, de mint a keringőhöz, ehhez is mindkét partnerre szükség van. Márpedig ehhez a tánchoz senkinek sem fűlik a foga igazán Washingtonban.

Barack Obama az ezzel kapcsolatos álláspontját feltehetően szerda délután, a Fehér Házban megtartandó sajtóértekezletén fogja kifejteni.

A képviselőházban többségbe került republikánusok célja most az, hogy megkezdjék a felkészülést a 2012-ben a Fehér Házért vívandó ütközetre. Ennek érdekében törvénytervezetek kezdeményezésével az eddigieknél jobban tudják tematizálni az országos politikát és képesek kényszerpályára állítani a kormányzatot.

Obama elnöknek ezért minden jel szerint le kell mondania azokról a reformokról, amelyeket a klímaváltozás megakadályozása érdekében, valamint az energia- és bevándorlás-politikában kívánt megvalósítani.

Ehelyett inkább az olyan égető gazdasági problémák megoldására kell majd koncentrálnia, mint amilyen az 1000 milliárdot jóval meghaladó államháztartási hiány és a 10 százalék közelében járó munkanélküliség felszámolása.

Hangzatos fogadkozásaik ellenére a republikánusoknak ugyanakkor nincs elég erejük ahhoz, hogy megvalósítsák a leglátványosabbnak szánt bosszút, és visszavonassák az általuk Obamacare-ként gúnyolt egészségbiztosítási reformot.

Az elnök ugyanis könnyedén meg tud vétózni minden erre irányuló kongresszusi kezdeményezést, a törvények államfői megsemmisítését viszont csak a két ház együttes, kétharmados szavazattöbbségével lehetne felülbírálni.

A Fehér Háznak ugyanakkor alaposan fel kell készülnie arra, hogy a bíróságokon védelmezze meg a reformot, mert alkotmányellenességre hivatkozva eddig legalább 20 szövetségi államban kezdeményezték annak visszavonását.

Ugyancsak valószínűtlen, hogy az új többség el tudná töröltetni az új válság elkerülése érdekében a Wall Street megregulázására hozott szabályokat. Annak, hogy a kampány során mennyire romlottak meg a kapcsolatok a honatyák között, akik egymás tekintélyét a minden idők legdrágább - 4 milliárd dollárt közelítő költségvetésű - korteshadjáratában tépázták meg, azt először november közepén mérheti fel az amerikai közvélemény, amikor újra összeül a régi összetételű kongresszus.

A lejáró mandátumú törvényhozást az amerikai politika zsargon "béna kacsának" nevezi, amelynek már nem feladata átütő jelentőségű törvények elfogadása. Az ebben a kongresszusban még mindig többséggel rendelkező demokraták azonban, miként azt előre jelezték, mégis megpróbálnak majd keresztülvinni néhány törvényt. Ilyen az oroszokkal a hadászati nukleáris fegyverek csökkentéséről kötött új START szerződés ratifikációja, valamint a nyíltan homoszexuális személyek katonai szolgálatát tiltó törvény eltörlése.

A jelenlegi kormánypárt a republikánusok nagy bosszúságára, nem fogja meghosszabbítani a George W. Bush elnök által bevezetett adókedvezményeket.

Ezek megújítását az új összetételű szövetségi törvényhozás ugyanakkor valószínűleg azonnal napirendre tűzi. Ismét felizzanak majd az ellentétek. Ezzel kapcsolatban Ron Bonjean republikánus politikai stratéga, Dennis Hastert volt házelnök munkatársa így fogalmazott: "Eddig is ellenséges volt a légkör, de most már nitroglicerinesen ellenséges."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.