Parázs vita Habsburg Ottó kijelentései miatt

Habsburg Ottó: Ausztria a náci politika áldozata volt

A náci Németországhoz való csatlakozás, az Anschluss kerek évfordulója előtt vitát kavart Ausztriában az utolsó osztrák császár fiának a 70 évvel ezelőtti eseményeket minősítő kijelentése.

2008.03.11 14:21MTI

A 95 éves Habsburg Ottó a konzervatív néppárt (ÖVP) hétfői rendezvényén kijelentette: Európában "nincs még egy állam, amely Ausztriánál több joggal állíthatná magáról, hogy áldozata volt" a náci politikának. Az Ausztria szerepéről vallott fenti vélemény, amelyet történészek időközben alaposan megcáfoltak már, éles bírálatot váltott ki az ÖVP-vel nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták részéről. Norbert Darabos védelmi miniszter elfogadhatatlannak és botrányosnak minősítette Habsburg Ottó szavait. 

A néppárt szóvivője viszont emlékeztetett arra, hogy a Bécsbe bevonuló Hitlert ujjongva köszöntő tömegek mögött létezett "egy másik, a nyilvánosság számára láthatatlan valóság" is. A 95 éves egykori EP-képviselő arra kívánt emlékeztetni, hogy a hitleri Németország eltörölte a Föld színéről Ausztriát, s ez ellen - Mexikó kivételével - a világ egyetlen állama sem tiltakozott hivatalosan - jelentette ki Walter Murauer szóvivő. 

Három nappal a Wehrmacht ausztriai bevonulása után, 1938. március 15-én a náci diktátort 250 ezer lelkes osztrák köszöntötte a bécsi Heldenplatzon. Négy héttel később, az április 10-én rendezett népszavazáson pedig a választópolgárok 99,73 százaléka helyeselte Ausztria beolvadását Németországba.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.